Gasovi su savim prirodna pojava u organizmu, koja se javlja kod svakog. Ponekada, ipak, ovo se dešava češće i obično je posledica uzimanja namirnica koje stvaraju gasove.
Najizvesnija namirnica je sigurno pasulj, ali su ti i leblebija, patlidžan, tikvice, pečurke, sočivo, kupus, karfiol, grašak i neke vrste krompira. Kao vinovnike za češću pojavu gasova možemo okriviti i beli luk, celer i slatki krompir. Istu ne baš dobru reputaciju imaju i ječam, raž i pšenica. Ponekada su uzrošnici pojave gasova i banane, pomorandže, šljive i kajsije.
Sa napitcima, isto treba biti obazriv, jer gazirana voda, pivo i široko rasprostranjeni bezalkoholni gazirani napitci takođe dovode do podutosti stomaka i pojačanog stvaranja gasova. Često, ovakav efekat ima i prekomerena upotreba žvakaćih guma i bombona, koje sadrže zaslađivače kao što je sorbitol.
I o mlečnim proizvodima imamo da kažemo dosta. Kao što znate, ljudi koji imaju netolerantnost prema laktozi i uopšteno prema mlečnim proizvodima, imaju probleme sa gasovima ako ih konzumiraju. Preporučljivo je da ti ljudi isključe mlečne proizvode iz svoje ishrane ili da pronađu njihove zamene od biljnog porekla.
Kada govorimo o namirnicama koje proizvode gasove, treba da imate na umu i drugu činjenicu, a to je da je svaki organizam različit i jdinstven i da različito reaguje na različite namirnice. Evo zbog čega nije isključeno da neke namirnice, koje ne pričinjavaju neprijatnosti većini ljudi, baš kod vas izazovu pojavu gasova. Pratite pažljivo reakcije vašeg tela, kako bi shvatili koje su to namirnice koje vam stvaraju gasove i izbegavajte da ih konzumirate, u slučaju da vam ne prijaju.
Komentari