Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za pripremu sveže tune

Saveti za pripremu sveže tune

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
4723

Sveža tuna se može pripremiti na razne načine. Nije mnogo rasporstranjena, ali ipak postoje razni zanimljivi recepti za nju. Možete je spremiti na roštilju, prženu, u gril tiganju, u rerni, dodati u razne salate i sa različitim sosevima i marinadama.

Zanimljiva činjenica je da tuna spada u najkaloričnije namirnice. Ona je krupna riba, a njeno meso se može lako pomešati sa teletinom ili nekom drugom vrstom.

U Italiji se često tuna marinira sa limunom i maslinovim uljem, dodaju se so i biber, pa se dobija tzv. karpaćo.

U Japanu se najčešće pravi suši sa tunjevinom. Komad tune se umače u soja sos i onda s epravi rolat sa avokadom.

Najbolje ulje za pripremu tune je maslinovo. Ako pržite sirovu tunu, uzmite u obzir da će samo dobiti bledu roze boju sa obe strane i riba je gotova. Pre nego što pržite tunu, uvaljajte je u brašno i griz.

Ako se odlučite za mariniranje, onda je najbolji izbor soja sos i med. Neka tuna ostane u marinadi oko sat vremena. Ukus je neverovatan.

Tuna će biti veoma sočna ako je potopite u sveže mleko pre nego što je spremite na neki način.

Zelena salata se odlično slaže sa tunom. Možete je propeći na roštilju i da joj dodate dresing od maslinovog ulja, sirćeta i belog luka.

Drugi sos za tunu je sos od sitno iseckanih maslina, mladog luka, kapra i začna po želji (so i biber).

Alkoholno piće koji ide uz tunu jeste crno vino.

Tuna se može kombinovati sa raznim zelenim salatama, a takođe i sa svežim, kuvanim ili dinstanim krompirom, špagetama i raznim drugim kombinacijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni