bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za pripremu bujona od mesa

Saveti za pripremu bujona od mesa

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Bujon od kostiju

Bujoni od mesa se mogu pripremiti od raznog mesa, prosto rečeno oni se dele na jake i slabe. Razlika je što se kod prvih nalazi više ekstrata, a kod drugih količina je smanjena.

Jaki bujoni se pripremaju obično od kostiju i mesa, a kod slabih je ideja da se koriste kosti sa manjim sadržajem kičmene moždine.

I obe vrste su korisne, ali ako imate neku bolest ili imate probleme sa želucem ili metabolizmom, bolje je da se konsultujete sa lekarom da li da korstiti jak ili slab bujon.

Evo kako možete da pripremite jak ili slab bujon od mesa, koji možete koristiti ne samo za direktno konzumianje, nego i za pravljenje raznih soseva.

Imajte u vidu, da možete pripremiti od raznog mesa, ali je najukusniji pomešani bujon, u koji su dodati začini i povrće.

Jak mešani bujon

Pileći bujon

Potrebni sastojci: 200 g telećeg mesa, 1/2 pileta, 300 g telećih korstiju, 100 g šunke, 3 šargarepe, 1 parče celera, 3 glavice crnog luka, 2 struka praziluka, 1 lovorov list, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Piletinu isečemo i skuvamo, a pečene, braonkaste kosti prelivamo pilećim bujonom i kuvamo oko 2 sata.

Preostale sastojke (bez začina, koje stavljamo na kraju) sameljemo u mašinici za mlevenje mesa i prelivamo bujon pripremljen od piletine i kostiju.

Dodajemo još vode ako je potrebno i sve kuvamo na tihoj vatri oko 2 sata. Tečnost procedimo i dobijeni rezultat je koncentrisan bujon od mesa koji jača organizam.

Slab bujon od mesa

Potrebni sastojci: 500 g telećih kostiju, 1 parče celera, 2 šargarpe, 2 glavice crnog luka, 1 koren peršuna, so i biber po ukusu.

Način pripeme: Kosti ne lomimo, stavljamo ih u vrelu vodu, nakon toga smanjujemo vatru. Ostavljamo tako oko 2 sata i dodajemo povrće u njih. Pre nego što sve omekša dodajemo i začine, nakon toga procedimo gotov bujon.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest