Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Korisni saveti za pripremu ribe

Korisni saveti za pripremu ribe

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Riba

Pržena riba će biti još ukusnija ako je potopite na 10 minuta u mleko, a nakon toga u brašno i pržite u vreloj masti. Da ne bi prskalo ulje, a da se riba isprži dobro, pokrijte tiganj obrnuzim đevđirom.

Nezavisno koliko je riba velika, ona se peče u prethodno ugrejanoj rerni. Ako postoji mogućnost da će se riba raspasti na komade prilikom prženja, posolite je 15 minuta pre toga.

Kuvana riba je gotova, ako se peraja odvajaju lako. Pržena riba je gotova, ako kada pritisnete kašikom iz nje izlazi providan sok. Nemojte pržiti zamrznutu ribu, ona će ostati sirova unutra. Prvo je odmrznite, ali ne u mikrotalasnoj, nego u posudi sa hladnom vodom.

Nakon konzumiranja ribe i masnih jela, ne treba da pijete hladnu vodu. Nemojte čuvati ribu zajedno sa mlečnim proizvodima, pošto mogu mirisati na ribu.

Ako je posuda u kojoj ste držali ili kuvali ribu nastavi da miriše neprijatno, operite vodom i sirćetom da miris nestane. Haringa će biti nežna i meka, ako pre nego što je prirpemite, potopite je malo u mleko.

Riba sa sosom

Kada prirpemate morsku ribu, naprskajte je sirćetom ili sokom od limuna pre termičke obrade - to će odstraniti jak miris. Ako želite da skuvate ribu, prvo napravite bujon od povrća, kao za supu.

Ako želite da pripremite želiranu ribu, stavite prvo glave da se kuvaju i nakon 20 minuta stavite u vreo bujon i ostale delove ribe.

Pokvarena riba se poznaje po neprijatnom mirisu. Mišićno tkivo je isušeno, ako pritisnete ribu prstom, ostaje rupa, ako je isečete, izlazi mutna tečnost sa mehurićima.

Kvalitetno zamrznuta riba ima čistu površinu, nije pokidan po koži, nema ogrebotina i skupljene krvi. Potkožna masnoća ovakve ribe je bela, bez neprijatnog mirisa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest