Oksitocin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Rađanje

Oksitocin predstavlja hormon koji se luči u specifičnom delu hipotalamusa, gde se skladišti u zadnjem delu hipofize, odakle se i pušta kako bi ispunio svoje funkcije u telu čoveka. Iako se oksitocin sintetiše kod oba pola, on je mnogo važniji za funkcionisanje ženskog organizma. Iz tog razloga žene u mozgu imaju više receptora za ovaj hormon.

Jedna od glavnih uloga hormona oksitocina jeste stimulilacija ritmičnih kontrakcija glatkog mišićnog tkiva materice nakon porođaja.

Uloge oksitocina

Glavni faktor povećane sekrecije oksitocina je početak širenja grlića materice. Za vreme samog porođaja se često koristi sintetički oblik oksitocina.

On se ubrizgava u venu ili u mišić, sa ciljem da se stimuliše porođaj. Doktor koji vodi porođaj određuje da li je neophodno korišćenje sintetičkog oksitocina.

Porođaj

Oksitocin direktno deluje na glatku muskulaturu materice, tako što povećava dužinu i jačinu kontrakcija. Širenjem grlića materice se povećava i osetljivost na ovaj hormon. Dejstvo oksitocina traje i nakon porođaja i na taj način pomaže materici da se oporavi, podstičući laktaciju.

Važan uslov da se primeni sintetički oskitocin kako bi stimulisao porođaj jeste spremnost grlića materice. Obavezno je da muskulatura bude dovoljno elastična. Dejstvo ima efekta kada je grlić materice raširen najmanje 6 cm.

Doziranje sintetičkog oksitocina treba da bude prilagođeno celokupnom stanju porodilje. Oksitocin se koristi kada se prva etapa porođaja potraje i ne uspostavlja se ritmičnost kontrakcija materice.

Oksitocin se koristi i u slučajevima kada poteče plodova voda i 4 sata nakon toga porođaj nije aktivno počeo.

Spermatozoidi

Oksitocin se može koristiti i kada počne porođaj, pri kome se ne ustanovljava širenje grlića materice ili je to manje od 1 cm po satu. Takođe, oksitocin je moguće upotrebiti u slučajevima da su kontrakcije oslabile ili nestale.

Sledeći slučaj kada se koristi oksitocin je kada se u pitanju profilaktika i lečenje izliva krvi u materici i stimulisanje laktacije.

Što se tiče funckija oksitocina kod muškaraca, kod njih se olakšava prenos semene tečnosti u reproduktivnom sistemu i sveukupno utiče na seksualno ponašanje muškaraca. Specijalisti smatraju da je emocinalna vezanost osoba muškog pola direktnno uslovljena ovim hormonom.

Receptori oksitocina se nalaze u bubrezima, kostima, kardiovaskularnom sistemu, mišićima i pankreasu. To upućuje na to da se efekti oksitocina kod muškarca ne ograničavaju samo na reproduktivni sistem.

Važna činjenica za sportiste jeste da ovaj hormon podstiče usvajanje glukoze u ćelijama mišića, što sa svoje strane potpomaže oporavljanje organizma nakon napornih treninga.

Redukcijom nivoa kortizola u telu oksitocin može ublažiti simptome umora i stresa, kako i da poveća radnu aktivnost mozga i mišića.

Trening

Štetnost oksitocina

Korišćenje oksitocina je štetno u svim slučajevima, u kojima je normalni porođaj nemoguć i gde su prisutne indikacije za primenu carkog reza.

Sintetički hormon se ne bi trebalo koristiti u rezus sukobu između ploda i majke; kod delimičnog odvajanja placente i prevremenog porođaja; raka grlića materice; bubrežne insufijencije porodilje; usporenog razvoja ploda u stomaku; neslaganja u veličini glave bebe i karlice majke.

Kada se ustanove simptomi hipoksije ploda, oksitocin se treba veoma pažljivo koristiti i ako je moguće, treba primeniti neki drugi metod stimulacije porošaja.

Pažljivo se treba koirstiti i oksitocin kod višeplodne trudnoće, jer je rizik od hipoksije mnogo veći, nego kad je u pitanju jednoplodna trudnoća.

Specijalisti preporučuju parovima da budu oprezni što se tiče odnosa tokom zadnjih meseci trudnoće, jer se nakon seksualnih odnosa povećavaju nivoi prirodnog oksitocina, što može prouzrokovati kontrakcije i prevremeni porođaj. Zbo toga se smatra da je na kraju trudnoće seksualni odnos jedan od prirodnih načina da se podstakne porođaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji