Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolja hrana za dojilje

Najbolja hrana za dojilje

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
vokado je super hrana za dojilje

Dojenje je važan element celokupne brige prilikom odgajanja bebe koji stvara vezu između majke i deteta u procesu njegovog odrastanja. Pomoću majčinog mleka beba dobija sve hranljive materije koje su joj potrebne, ukoliko i majka prati režim ishrane odgovarajuć za taj cilj.

S obzirom na to da dojenje izvlači kalorije iz majke, njen apetit je povećan u ovom periodu iznad uobičajenog. Pre svega glad za slatkim stvarima sa visokim sadržajem ugljenih hidrata što je verovatno zbog umora.

Međutim, potrebno je da se predvidi da je u periodu trudnoće telo majke nagomilalo rezerve masti koje će pomoći dojenju, zato treba da se drži režim ishrane.

Balansirana dijeta za majke dojilje uključuje 5 porcija voća i povrća na dan, po mogućstvu sezonskog. Bilo bi dobro da ugljeni hidrati dođu iz pirinča, hleba i testenine, među kojima se preporučuje integralna hrana.

Dobro bi bilo da se proteini nabavljaju iz mesa, jaja, ribe i pasulja ili drugih variva. Mleko sa niskim sadržajem masti je takođe korisno.

hrana za dojilje

Zdrav i koristan doručak uključuje humus, kiselo mleko, integralni hleb, sušene kajsije, supe, tunu, pečeni krompir, avokado i nezaslađene žitarice.

Jedan ozbiljan momenat je žeđ na koju se žali većina dojilja. Smatra se da je razlog za to odvajanje hormona oksitocina, što se dešava za vreme obroka.

Ispijanje vode hidrira telo i preporučljivo je. Sokovi su dobra alternativa, kao i drugi napici, ali kofein treba da se uzima sa merom.

Što se tiče alkohola, kategorična zabrana njegove konzumacije ne postoji, ali osećaj umerenosti je vodeći u ovom slučaju. Prema istraživanjima 1-2 čaše vina ili piva nedeljno nisu opasne, ali alkohol utiče na refleks proticanja mleka i to treba da se ima u vidu.

Hrana koju treba izbegavati u čestoj upotrebi su masna riba, luk, kupus, beli luk, prokelj, citrusi, paradajz i gazirani napici.

Prilikom predoziranja nekom od ovih namirnica, dobro bi bilo da se izbaci iz jelovnika na nedelju dana, posebno ako se primete znakovi koji govore o nemiru bebe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest