GrelinHormoniGrelin
28. dec.
Tanja Radmanovac
AndrogenHormoniAndrogen
26. dec.
Tanja Radmanovac
NorepinefrinHormoniNorepinefrin
12. dec.
Tanja Radmanovac

Hormoni

Hormoni sa informacijom o njima. Najpoznatiji hormoni u kratkom uputstvu. Hormoni u organizmu.
Prolaktin
Prolaktin
Prolaktin je hormon koji proizvodi i luči adenohipofiza. Prolaktin se drugačije naziva i hormon laktacije. Nivoi prolaktina i lečenje visokih nivoa prolaktina.
Somatotropin
Somatotropin
Somatotropin je hormon rasta, koji je glavni akter i regulator rasta organizma i metabolizma. Nedfostatak ili višak somatotropina vode do bolesnih stanja. ...
Kortizol
Kortizol
Kortizol je hormon, koji nastaje od holesterola i primada grupi glukokortikoidima. Kada je nivo kortizola normalan, donosti korist organizmu.
Leptin
Leptin
Leptin je peptidni hormon koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju proizvodnje i trošenja energije u organizmu čoveka. On utiče na apetit i metabolizam. ...
Melatonin
Melatonin
Melatonin je osnovni regulator u organizmu. Melatonin je životno važan za održavanje sistema budnost - san. Melatonin reguliše poremećaje bioritma.
Oksitocin
Oksitocin
Oksitocin predstavlja hormon koji se luči u specifičnom delu hipotalamusa. Oksitocin se sintetiše kod oba pola, ali je mnogo važniji za žene. Oksitocin ...
Testosteron
Testosteron
Testosteron je steroidni hormon, koji pripada grupi polnih hormona. Testosteron je glavni muški hormon. Testosteron je važan za opšte zdravstveno i fizičko ...
Endorfini
Endorfini
Endorfini su neurotransmiteri, koji se proizvode u mozgu. Endorfini smanjuju bol i stimulišu sreću. Endorfini doprinose opštem zdravstvenom stanju čoveka.
Adrenalin
Adrenalin
Adrenalin je vrlo važan hormon i neurotransmiter, koji se proizvodi u ćelijama nadbubrežne srži. Adrenasli se sintetiše od aminokiselina tirozin i fenilalanin.
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni su materije biljnog porekla, koje su analogne ženskim polnim hormonima. Fitoestrogeni regulišu nivo estrogena u organizmu. Izvori fitoestrogena.