Hormoni

Hormoni

Hormoni sa informacijom o njima. Najpoznatiji hormoni u kratkom uputstvu. Hormoni u organizmu.
GrelinHormoniGrelin
28. dec.
Tanja Radmanovac
AndrogenHormoniAndrogen
26. dec.
Tanja Radmanovac
NorepinefrinHormoniNorepinefrin
12. dec.
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
ProlaktinProlaktinProlaktin je hormon koji proizvodi i luči adenohipofiza. Prolaktin se drugačije naziva i hormon laktacije. Nivoi prolaktina i lečenje visokih nivoa prolaktina.
SomatotropinSomatotropinSomatotropin je hormon rasta, koji je glavni akter i regulator rasta organizma i metabolizma. Nedfostatak ili višak somatotropina vode do bolesnih stanja. Somatotropin se može unositi kao dodatak ishrani.
KortizolKortizolKortizol je hormon, koji nastaje od holesterola i primada grupi glukokortikoidima. Kada je nivo kortizola normalan, donosti korist organizmu.
LeptinLeptinLeptin je peptidni hormon koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju proizvodnje i trošenja energije u organizmu čoveka. On utiče na apetit i metabolizam. Korist od leptina.
MelatoninMelatoninMelatonin je osnovni regulator u organizmu. Melatonin je životno važan za održavanje sistema budnost - san. Melatonin reguliše poremećaje bioritma.
OksitocinOksitocinOksitocin predstavlja hormon koji se luči u specifičnom delu hipotalamusa. Oksitocin se sintetiše kod oba pola, ali je mnogo važniji za žene. Oksitocin stimuliše porođaj.
TestosteronTestosteronTestosteron je steroidni hormon, koji pripada grupi polnih hormona. Testosteron je glavni muški hormon. Testosteron je važan za opšte zdravstveno i fizičko stanje organizma.
EndorfiniEndorfiniEndorfini su neurotransmiteri, koji se proizvode u mozgu. Endorfini smanjuju bol i stimulišu sreću. Endorfini doprinose opštem zdravstvenom stanju čoveka.
AdrenalinAdrenalinAdrenalin je vrlo važan hormon i neurotransmiter, koji se proizvodi u ćelijama nadbubrežne srži. Adrenasli se sintetiše od aminokiselina tirozin i fenilalanin.
FitoestrogeniFitoestrogeniFitoestrogeni su materije biljnog porekla, koje su analogne ženskim polnim hormonima. Fitoestrogeni regulišu nivo estrogena u organizmu. Izvori fitoestrogena.