Hormoni

Hormoni

Hormoni sa informacijom o njima. Najpoznatiji hormoni u kratkom uputstvu. Hormoni u organizmu.
GlikogenHormoniGlikogen
23. mart
Iliana Angelova
GrelinHormoniGrelin
28. dec.
Rosi Stoyanova
AndrogenHormoniAndrogen
26. dec.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
NorepinefrinNorepinefrin
12. dec.
Norepinefrin je važan hormon, koji se zajedno sa adrenalinom proizvodi u nadbubrežnim žlezdama. Norepinefrin deluje na stanje budnosti. Norepinefrin povećava periferni otpor krvnih sudova.
ProlaktinProlaktin
11. dec.
Prolaktin je hormon koji proizvodi i luči adenohipofiza. Prolaktin se drugačije naziva i hormon laktacije. Nivoi prolaktina i lečenje visokih nivoa prolaktina.
SomatotropinSomatotropin
11. dec.
Somatotropin je hormon rasta, koji je glavni akter i regulator rasta organizma i metabolizma. Nedfostatak ili višak somatotropina vode do bolesnih stanja. Somatotropin se može unositi kao dodatak ishrani.
KortizolKortizol
07. sep.
Kortizol je hormon, koji nastaje od holesterola i primada grupi glukokortikoidima. Kada je nivo kortizola normalan, donosti korist organizmu.
LeptinLeptin
11. avgust
Leptin je peptidni hormon koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju proizvodnje i trošenja energije u organizmu čoveka. On utiče na apetit i metabolizam. Korist od leptina.
MelatoninMelatonin
07. avgust
Melatonin je osnovni regulator u organizmu. Melatonin je životno važan za održavanje sistema budnost - san. Melatonin reguliše poremećaje bioritma.
OksitocinOksitocin
31. jul
Oksitocin predstavlja hormon koji se luči u specifičnom delu hipotalamusa. Oksitocin se sintetiše kod oba pola, ali je mnogo važniji za žene. Oksitocin stimuliše porođaj.
TestosteronTestosteron
31. jul
Testosteron je steroidni hormon, koji pripada grupi polnih hormona. Testosteron je glavni muški hormon. Testosteron je važan za opšte zdravstveno i fizičko stanje organizma.
EndorfiniEndorfini
25. jul
Endorfini su neurotransmiteri, koji se proizvode u mozgu. Endorfini smanjuju bol i stimulišu sreću. Endorfini doprinose opštem zdravstvenom stanju čoveka.
AdrenalinAdrenalin
21. jul
Adrenalin je vrlo važan hormon i neurotransmiter, koji se proizvodi u ćelijama nadbubrežne srži. Adrenasli se sintetiše od aminokiselina tirozin i fenilalanin.