Ornitin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Ornitin

Ornitin je osnovna aminokiselina koja učestvuje u proizvodnji ureje. Ornitin predstavlja neproteinsku aminokiselinu, što znači da ona nije uključena u strukturu proteina.

Telo čoveka koristi ornitin kako bi sintetisalo aminokiseline arginin i prolin. Ornitin pripada grupi esencijalnih aminokiselina. To znači da telo može proizvesti ornitin ako ima potrebe za njom.

Ornitin znatno jača imuni sistem, tako što postiče proizvodnju antitela. Obično se ornitin ne konzumira samostalno, već u kombinaciji sa argininom u obliku dodakta ishrani.

Koristi od ornitina

Unos ornitina je od ključnog značaja, a i veoma koristan za one koji se aktino bave bodibildingom i fitnesom. Ornitin ima nekoliko važnih uloga, koje ga čine jednom od nezamenljivih elemanata za bodibildere.

Na prvom mestu, ornitin ima glavnu ulogu u ciklusu ureje, koja čisti organizam od toskičnog amonijaka i njegovih derivata, koji se u velikim količinama gomilaju tokom metabolizma proteina i njihovog usvajanja.

Piletina

Ornitin transformiše amonijak u manje toksičnu ureju, koja se iz organizma eliminiše i na taj način uklanja suvišni azot, koji može naneti velike štete organizmu. Na taj način ornitin vrši detoksikaciju jetre i potpomaže normalno funckionisanje ovog organa.

Na drugom mestu jeste mogućnost ornitina da stimuliše proizvodnju hormona rasta i njegovu aktivnost. To znači da podstiče i rast mišića, kao i bolji metabolizam masti - manje masti i više mišića.

Na trećem mestu je sposobnost ornitina da se u telu ciklično pretvara u arginin i osnovni sastojak za sopstvenu proizvodnju ove aminokiseline koja direktno povećava vazodilataciju i azot oksid. To znači da je pre treninga najbolja kombinacija ornitina i arginina za postizanje željenih rezultata.

Drugi dokaz za tvrdnju da ornitin povećava nivo energije u mišićima jeste taj da se on pretvara u prolin, citrulin, kreatin i glutaminsku kiselinu. Upravo ta uloga ornitina smanjuje umor za vreme treninga, a i posle njega.

Ornitin ima moć da stimuliše rast mišića, tako što povećava aktivnost anaboličkog hormona rasta. On je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i jetre. Ornitin čisti organizam jer učestvuje u transformaciji amonijaka u ureju i eliminiše ga iz organizma.

Riba

Potpomaže detoksikaciju jetre, bolje zarastanje rana i drugih oštećenja kože. Takođe, nimalo manje važna činjenica da je ornitin osnovna materija za sopstvenu proizvodnju arginina.

Izvori ornitina

Najbolji izvori ornitina su meso sa manje masti i suvo meso, riba /losos, haringa, skuša/, jaja, mlečni proizvodi. Ornitin se može nabaviti i putem suplemenata, kako u samostalno obliku, tako i u kombinaciji sa argininom, sa argininom i lizinom.

Štetnost ornitina

Kada se konzumira u obliku dodatka ishrani, ornitin ne smeju da konzumiraju deca, trudnice, dojilje ili osobe koje u porodičnoj istoriji imaju šizofreniju. Ostali treba da konzumiraju suplemente u preporučenim dnevnim dozama, kako bi se neželjene posledice izbegle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji