Treonin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Treonin

Aminokiseline su osnovni gradivni elementi proteina u ljudskom telu. Imaju važnu ulogu u razvoju mišića. Jedna od aminokiselina je treonin.

Treonin je esencijalna aminokiselina, koja potpomaže održavanje balansa proteina u telu.

Esencijalne aminokiseline su one koje se ne mogu proizvesti u organizmu, pa se zato treba nabaviti putem hrane.

Za odraslu osobu postoji 8 esencijalnih kiselina - izoleucin, leucin, valin, treonin, triptofan, metionin, lizin i fenilalanin. Kod dece su esencijalne pomenute osam i još dve - arginin i histidin.

Treonin se nalazi u centralnom nervnom sistemu, srcu, skeletnim mišićima. Ima lipotropno dejstvo i kontroliše sakupljanje masti na jetri.

Treonin učestvuje u izgradnji elastina, zubne gleđi, kolagena, kao i u proizvodnji drugih važnih aminokiselina, kao što su serin i glicin. One imaju veoma važnu ulogu u raznim fiziološkim funkcijama.

Izvori treonina

Koristi od treonina

Treonin pomaže u raznim telesnim procesima i funkcijama. On potpomaže metabolizam masti u jetri, što je veoma važno za regulisanje procesa u organizmu.

Treonin je koristan i u lečenju amiotrofične lateralne skleroze. Dokazano je da ublažava simpome moždane skleroze - drugo oboljenje, koje pogađa mišiće i nerve.

Prema nekim istraživanjima, dodatan unos treonina u vidu suplementa omogućava povećanu kontrolu epilapsije. Treonin ima široku upotrebu kao imunostimulator, koji potpomaže rad i aktivnost timusa.

Treonin podstiče imuni sistem, tako što stimuliše proizvodnju antitela u organizmu. Koristan je i u lečenju nekih vrsta depresije.

Izvori treonina

Najveće količine treonina se mogu naći u ribi, mlečnim proizvodima, bananama, šargarepi, jajima. Nešto manji izvori treonina su orašasti plodovi, pšenične klice, povrće, semenke, pasulj.

Dijete

Muškarcima je potrebno 7 mg po kilogramu telesne težine. Većina ljudi nabavlja dovoljne količine treonina putem hrane.

Nedostatak treonina

Nedosatak treonina u organizmu sprečava normalan rad pojedinih proteinskih struktura u telu. Ovaj nedostatak se manifestuje u vidu brzog umora i celokupne izmorenosti tela.

Budući da ga ima u velikom broju namirnica, pa se lako može nabaviti, deficit treonina je veoma retka pojava. Ipak, nije isključeno da se deficit može pojaviti kod vegana ili kod osoba koje se pridržavaju strogih dijeta.

Štetnost treonina

Treonin se može unositi putem suplemenata, ali je neophodno da se pridržava preporučenih doza, jer predoziranje ovom aminokiselinom može poremetiti rad jetre i prouzrokovati gomilanje toksičnog amonijaka u telu.

Iz tog razloga specijalisti preporučuju da se aminokiseline koriste nakon konsultacije sa stručnim licem i obavezno u okviru preporučenih doza, jer u suprotnom se mogu javiti neželjene posledice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas