Bonapeti.rs»Članci»Aminokiseline
Aminokiseline

Aminokiseline

Aminokiseline sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste aminokiselina . Sve aminokiseline.
TreoninAminokiselineTreonin
27. dec.
Rosi Stoyanova
IzoleucinAminokiselineIzoleucin
19. dec.
Rosi Stoyanova
ValinAminokiselineValin
14. dec.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
TirozinTirozin
12. dec.
Tirozin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina, koja ulazi u sastav proteina u ljudskom organzmu. Tirozin podržava normalnu funkciju štitaste žlezne, hipofize i nadbubrežnih žlezda. Koristi od tirozina.
FenilalaninFenilalanin
12. dec.
Fenilalanin je esencijalna aminokiselina. Fenilalanin je jedan od glavnim neurotransmitera. Fenilalanin prodite u organizam preko krvo-moždane prepreke, zbog čega može da utiče na hemijske procese u mozgu.
HistidinHistidin
12. dec.
Histidin je esencijalna aminokiselina, koja učestvuje u rastu i obnavljanju tkiva u ljudskom organizmu. Histidin je od posebnog značaja za proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, a u isto vreme je odgovoran za reakcije imunog sistema kada se pojave
GlicinGlicin
11. dec.
Glicin je neesencijalna aminokiselina, koja učestvuje u izgradnji proteina. Glicin je najmanja aminokiselina, ali zato spada u najvažnije aminokiseline koje se proizvode u organizmu. Izvori glicina.
ArgininArginin
11. dec.
Arginin je veoma važna aminokiselina, koju organizam može samostalno sintetisati. Arginin je jedna od 20 najčešćih aminokiselina u prirodi. Arginin je neophodan za ostavrivanje brojnih fizioloških procesa.
AlaninAlanin
03. okt.
Alanin je zamenljiva (neesencijalna) amino kiselina, koja vrši niz važnih funkcija u organizmu. Alanin je naročito važan za održavanje nivoa glukoze u krvi. Izvori alanina.
Asparaginska kiselinaAsparaginska kiselina
19. sep.
Asparaginska kiselina poznata još kao asparagn, predstavlja zamenljivu aminokiselinu koja vrši niz funkcija u organizmu. Značajne aminokiseline su one koje organizam može da sintetiše u slučaju nužde. Asparaginska kiselina je jedna od dve glavne uzbuđu
SerinSerin
12. sep.
Serin je neesencijalna aminokiselina koja se u telu sintetiše na bazi glicina. Serin je važan kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka. Izvori serina.
MetioninMetionin
07. sep.
Metionin je esencijalna aminokiselina. Metionin učestvuje u sastavu brojnih enzima i proteina, kao i u sintezi DNK i RNK. Koristi od metionina.
LeucinLeucin
07. sep.
Leucin je esencijalna aminokiselina, koja je veoma korisna za zdravlje čoveka. Leucin prevazilazi ostale aminokiseline po izazivanju insulinske reakcije. Koristi od leucina.