bonapeti.rs»Članci»Aminokiseline
Aminokiseline

Aminokiseline

Aminokiseline sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste aminokiselina . Sve aminokiseline.
TreoninAminokiselineTreonin
27. dec.
Rosi Stoyanova
IzoleucinAminokiselineIzoleucin
19. dec.
Rosi Stoyanova
ValinAminokiselineValin
14. dec.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
TirozinTirozinTirozin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina, koja ulazi u sastav proteina u ljudskom organzmu. Tirozin podržava normalnu funkciju štitaste žlezne, hipofize i nadbubrežnih žlezda. Koristi od tirozina.
FenilalaninFenilalaninFenilalanin je esencijalna aminokiselina. Fenilalanin je jedan od glavnim neurotransmitera. Fenilalanin prodite u organizam preko krvo-moždane prepreke, zbog čega može da utiče na hemijske procese u mozgu.
HistidinHistidinHistidin je esencijalna aminokiselina, koja učestvuje u rastu i obnavljanju tkiva u ljudskom organizmu. Histidin je od posebnog značaja za proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, a u isto vreme je odgovoran za reakcije imunog sistema kada se pojave
GlicinGlicinGlicin je neesencijalna aminokiselina, koja učestvuje u izgradnji proteina. Glicin je najmanja aminokiselina, ali zato spada u najvažnije aminokiseline koje se proizvode u organizmu. Izvori glicina.
ArgininArgininArginin je veoma važna aminokiselina, koju organizam može samostalno sintetisati. Arginin je jedna od 20 najčešćih aminokiselina u prirodi. Arginin je neophodan za ostavrivanje brojnih fizioloških procesa.
AlaninAlaninAlanin je zamenljiva (neesencijalna) amino kiselina, koja vrši niz važnih funkcija u organizmu. Alanin je naročito važan za održavanje nivoa glukoze u krvi. Izvori alanina.
Asparaginska kiselinaAsparaginska kiselinaAsparaginska kiselina poznata još kao asparagn, predstavlja zamenljivu aminokiselinu koja vrši niz funkcija u organizmu. Značajne aminokiseline su one koje organizam može da sintetiše u slučaju nužde. Asparaginska kiselina je jedna od dve glavne uzbuđu
SerinSerinSerin je neesencijalna aminokiselina koja se u telu sintetiše na bazi glicina. Serin je važan kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka. Izvori serina.
MetioninMetioninMetionin je esencijalna aminokiselina. Metionin učestvuje u sastavu brojnih enzima i proteina, kao i u sintezi DNK i RNK. Koristi od metionina.
LeucinLeucinLeucin je esencijalna aminokiselina, koja je veoma korisna za zdravlje čoveka. Leucin prevazilazi ostale aminokiseline po izazivanju insulinske reakcije. Koristi od leucina.