Treonin
Aminokiseline

Treonin

Treonin je esencijalna aminokiselina koja potpomaže održavanje balansa proteina u telu. Treonin se nalazi u centralnom nervnom sistemu, srcu, mišićima. Izvori treonina.

1

Aminokiseline

Aminokiseline sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste aminokiselina. Sve aminokiseline.
Aminokiseline - IzoleucinAminokiseline

Izoleucin

19.12.2017

Izoleucin je esencijalna aminokiselina, koja zajedno sa valinom i leucinom čini grupu VSAA. Izoleucin učestvuje u stvaranju hemoglobina i reguliše nivoe šećera u krvi. Izvori izoleucina.

Aminokiseline - ValinAminokiseline

Valin

14.12.2017

Valin je glavna aminokiselina u mišićnim proteinima. Valin ima stimulativno delovanje na mišićnu masu, rast i obnavljanje tkiva, zbog čega je najrasprostranjeniji u tkivu mišića. Predoziranje valinom.

Aminokiseline - TirozinAminokiseline

Tirozin

12.12.2017

Tirozin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina, koja ulazi u sastav proteina u ljudskom organzmu. Tirozin podržava normalnu funkciju štitaste žlezne, hipofize i nadbubrežnih žlezda. Koristi od tirozina.

Aminokiseline - FenilalaninAminokiseline

Fenilalanin

12.12.2017

Fenilalanin je esencijalna aminokiselina. Fenilalanin je jedan od glavnim neurotransmitera. Fenilalanin prodite u organizam preko krvo-moždane prepreke, zbog čega može da utiče na hemijske procese u mozgu.

Aminokiseline - HistidinAminokiseline

Histidin

12.12.2017

Histidin je esencijalna aminokiselina, koja učestvuje u rastu i obnavljanju tkiva u ljudskom organizmu. Histidin je od posebnog značaja za proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, a u isto vreme je odgovoran za reakcije imunog sistema kada se pojave

Aminokiseline - GlicinAminokiseline

Glicin

11.12.2017

Glicin je neesencijalna aminokiselina, koja učestvuje u izgradnji proteina. Glicin je najmanja aminokiselina, ali zato spada u najvažnije aminokiseline koje se proizvode u organizmu. Izvori glicina.

Aminokiseline - ArgininAminokiseline

Arginin

11.12.2017

Arginin je veoma važna aminokiselina, koju organizam može samostalno sintetisati. Arginin je jedna od 20 najčešćih aminokiselina u prirodi. Arginin je neophodan za ostavrivanje brojnih fizioloških procesa.

Aminokiseline - AlaninAminokiseline

Alanin

03.10.2017

Alanin je zamenljiva (neesencijalna) amino kiselina, koja vrši niz važnih funkcija u organizmu. Alanin je naročito važan za održavanje nivoa glukoze u krvi. Izvori alanina.

Aminokiseline - Asparaginska kiselinaAminokiseline

Asparaginska kiselina

19.09.2017

Asparaginska kiselina poznata još kao asparagn, predstavlja zamenljivu aminokiselinu koja vrši niz funkcija u organizmu. Značajne aminokiseline su one koje organizam može da sintetiše u slučaju nužde. Asparaginska kiselina je jedna od dve glavne uzbuđu

Aminokiseline - SerinAminokiseline

Serin

12.09.2017

Serin je neesencijalna aminokiselina koja se u telu sintetiše na bazi glicina. Serin je važan kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka. Izvori serina.

Aminokiseline - MetioninAminokiseline

Metionin

07.09.2017

Metionin je esencijalna aminokiselina. Metionin učestvuje u sastavu brojnih enzima i proteina, kao i u sintezi DNK i RNK. Koristi od metionina.