Izoleucin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Izoleucin

Izoleucin je esencijalna aminokiselina, koja zajedno sa valinom i leucinom čini grupu VSAA - lančano razgranate aminokiseline koje su odgovorne za proizvodnju glukoze, proteina i drugih aminokiselina, koje su neophodne za odvijanje procesa u organizmu. Prvi put izoleucin je izolovan daleke 1904. godine.

Koristi od izoleucina

Izoleucin učestvuje u proizvodnji hemoglobina i reguliše nivo šećera u krvi.

Izoleucin je jedna od tri aminokiseline koje imaju razgranati lanac. Ove aminokiseline su veoma važne za sportiste, jer povećavaju nivo energije u telu, povećavaju izdržljivost, potpomažu jačanje i obnavljanje mišićnog tkiva.

Dodatan unos izoleucina putem hrane ili suplemenata povećava fizičku izdržljivost i pomaže u oporavku nakon operacija ili povreda. U isto vreme ubrzava zarastanje rana.

Zbog toga što učestvuje u proizvodnji hemoglobina i regulisanju nivoa šećera u krvi, aminokiselina izoleucin je deo profilaktike oboljenja kao što su dijabetes i anemija.

Eksperimentima, koji su provedeni na životinjama, je utvrđeno da su smanjene drhtavice, ali još uvek ne postoje kategorični dokazi.

Jaja

Pre nekoliko godina je ekipa japanskih naučnika sprovela ispitivanje, koje je dokazalo da je izoleucin moćno sredstvo za mršavljenje. Ispitivanje je vršeno sa laboratorijskim miševima, koji su bili na visokokaloričnoj dijeti.

Miševi su bili podeljeni u dve grupe i obe grupe su dobijale iste količine hrane, samo su miševi prve grupe konzumirali i izoleucin.

Rezultati su pokazali da su se kod životinja koje su konzumirale aminokiselinu sakupile masti i nivo insulina je ostao niži, a promene što se tiče triglicerida, masnih kiselina i glukoze nisu zabeležene.

Autori ispitivanja tvrde da izolevcin može da bude uključen u proizvodnju novih lekova za mršavljenje. Aminokiselina ne samo da ubrzava metabolizam, već i redukuje sakupljene masti.

Izvori izoleucina

Namirnice, od kojih se može nabaviti leucin, su namirnice koje su bogate proteinima. Odlični izvori izoleucina su piletina, bademi, indijski orah, jaja, leblebija, džigerica, riba, sočivo, razne semenke, proteini soje, raža i meso. Naravno, može se nabaviti i kao suplement.

Orašasto voće

Unos izoleucina

Dodaci ishrani sa izoleucinom uvek treba da se unose balansirano sa drugim aminokiselinama razgranate lančane strukture - leucin i valin.

Prihvaćeno je d se uzima oko 2 mg levcina i valina na 1 mg izoleucina. Postoji i kombinovani dodatak, koji organizam snabdeva svim trima aminokiselinama, koji je takođe i pogodniji za upotrebu.

Nedostatak izoleucina

Nedostatak leucina može se pojaviti kod osoba koje su na dijeti siromašnoj proteinima. Simptomi su vrtoglavica, glavobolja, depresija, umor, nervoza i zbunjenost.

Veoma često se dešava da deficit izoleucina može imitirati i simptome hipoglikemije. Kod osoba koje imaju razna fizička i psihička oboljenja se primećuje nedostatak izoleucina.

Štetnost izoleucina

Osobe koje imaju problema sa bubrezima i jetrom ne bi trebalo da unose izolevcin, jer velike doze aminokiselina mogu pogoršati njihovo stanje.

Preproučuje se da se unos bilo bilo kakvih aminokiselina sprovodi uz nadzor lekara i u tačno propisanim dozama, kako bi se izbegle neželjene posledice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji