Nangka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490179
Nangka

Nangka /Artocarpus heterophyllus/ je jedno od 60 vrsta zimzelenih drveća iz porodice dudova. Zemlja porekla ovog drveta je Indija, gde se često naziva i kao indijsko hlebno drvo.

Plod ovog drveta spada u najveće jestive plodove koji rastu na drvetu. Veoma je hranljiv, s obzirom na nisku cenu u Indiji, gde se često naziva i hlebom za siromašne. U Južnoj Indiji su plodovi ovog hlebnog drveta veoma popularni, zajedno sa mangom i bananama.

Osim što raste u Indiji, ovo drvo raste i u Tajlandu i Brazilu. U prevodu, nangka ili džekfrut znači pomoć, podrška. U prošlosti se ovo drvo sadilo u blizini kuće, a njegovo seme se koristilo kao moćan talisman. Zanimljivo je da plod nangke može dostići težinu do 34 kg i veličinu ljudske glave.

Često se dešava da plod dostigne i do 90 cm dužine sa 60 cm omotača. Samo drvo je veoma veliko, ponekada podseća i na ogromah hrast, koji raste 15 - 20 m u visinu. Potrebno je samo dva ili tri drveta da jedna cela porodica ima šta da jede sledećih nekoliko godina.

Sastav nangke

Plodovi nangke su veoma hranljivi - sadrže oko 40% ugljenih hidrata /više nego što ih ima u hlebu/. U njihov sastav takođe ulaze i fosfor, kalcijum, gvožđe, kalijum, vitamin A i vitamin C. 100 g džekfruta ima 95 kalorija.

Oljuštena nangka

Odabir i čuvanje nangke

Nažalost, kod nas se još uvek ne može kupiti ovo egzotično voće. Budući da mu je rok trajanja jako kratak, to je jedan od glavnih razloga što se ne može naći na našem tržištu i u prodavnicama. Ako se ipak susretnete sa ovim voćem, kada ga kucnete, trebalo bi da čujete pun zvuk.

U suprotnom, kada kucnete zelene plodove, čućete zvuk šupljeg voća. Ima veoma neprijatan miris, pa zbog toga je zabranjen uvoz ovog voća u nekim državama. Unutrašnjost plodova ima veoma prijatan miris, a ukus im je nešto između banane i ananasa.

Nangka u kulinarstvu

Nangka je sočno voće vlaknaste strukture. Svi delovi biljke, uključujući i omotač, sadrće lepljivi lateks. Zbog toga se preporučuje da, kada otvarate plodove, koristite gumene rukavice ili da ruke namažete suncokretovim uljem. Plodovi ovog drveta se konzuiraju sveži, kuvani ili prženi. Oguljena nangka je deo raznih deserata i salata.

Pre nego što se skuva, nangka se seče na komadiće. Kuva se u ekspres loncu, gde je za veće komadiće potrebno 10 minuta da se skuvaju, a za manje oko 7 minuta. Nangka se može koristiti i za pravljenje egzotičnih čorbi, kao i glavnih jela. U Inidji se džekfrut kuva sa šećernim sirupom, maslacem i kokosovim mlekom. Zelena nangka se koristi kao povrće - kombinuje se sa raznim vrstama mesa.

Egzotično voće nangka

Koristi od nangke

Pored toga što ima egzotičan ukus, nangka je i veoma zdrava. Ona je odličan izvor vitamina C, koji jača imuni sistem i štiti od virusnih i bakterijskih infekcija. Vitamin C je moćan antioksidans, koji štiti organizam od delovanja slobodnih radikala, koji su glavni uzročnici pojave kancera i prevremenog starenja.

Nangka je poznata i po svojoj moći da ublažava probleme sa varenjem i da pomaže kod čira na želucu. Visok sadržaj vlakana u ovom voću sprečava i pojavu konstipacije i poboljšava rad creva.

Vitamin A u nangki održava dobro zdravlje očiju i kože. Plodovi sadrže i šećere kao što su fruktoza i saharoza, koji daju energiju. Nangka ne sadrži holesterol i zasićene masti, pa samim tim, ovo voće biva još korisnije za naš organizam. Visok nivo kalijuma u ovom voću pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji