Kokosovo Mleko

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490182
Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je egzotičan proizvod koji se dobija od mesnatog dela dobro uzrelih kokosovih oraha. Ne treba da se meša sa kokosovom vodom u unutrašnjosti oraha, već je to slatka i mlečno bela smesa koja se izvlači iz mesa ploda.

Kokosovo mleko je odlična zamena za životinjsko mleko, što ga čini pogodnim proizvodom kako za vegane, tako i za ljude koji pate od netolerancije na laktozu.

Sastav kokosovog mleka

Kokosovo mleko je izuzetno koristan i egzotičan izvor zdravlja. U njemu se nalaze vitamini iz grupe B, vitamini C i E. U napitku ima velikih količina fosfora, kalijuma, magnezijuma i gvožđa.

U 100 ml kokosovog mleka se nalazi 154 kalorije, 15 g masti, 1, 4 g proteina i oko 3 g ugljenih hidrata. Zaista u njemu ima velika količina masti, ali to ne treba da brine privrženike zdrave ishrane, jer su to korisne masnoće.

Kokosovo mleko u kulinarstvu

Nleko od kokosa

Kokosovo mleko je veoma popularna alternativa svežem mleku. Korisi se u kuhinjama država južne i jugoistočne Azije, na Havajima, u Indiji i delovima zapadne Afrike. Karakteriše se prijatnom aromom kokosa i ima blago sladak ukus koji se ne gubi pri termičkoj obradi proizvoda.

Kokosovo mleko može da se konzumira direktno ili da se koristi za kuvanje različitih jela. Čudesni je dodatak raznim zdravim smutijima, kao i vegetarijanskim receptima. Kokosovo mleko može da se pije svakodnevno.

Budući da je kokosovo mleko proizvod koji nije mnogo rasprostranjen kod nas, predlažemo vam recept po kome svako može da ga napravi kod kuće. Na prvom mestu treba da se snabdete dobro uzrelim i svežim kokosovim orahom - protresite ga da osetite i čujete tečnost u njemu.

Oštrim nožem isecite orah, ocedite vodu i odstranite beli deo. Operite i isecite na sitno, pasirajte sa oko dve šolje vode i mnogo dobro promešajte. Procedite smesu i sladite se ukusom kokosovog mleka.

Sa kokosovim mlekom mogu se pripremiti različiti deserti, kao i gusti sosevi za jela. Upotrevljava se u jelima sa karijem i supama.

Treba da znate da se sveže kokosovo mleko brzo kvari, zato ga po mogućnosti odmah iskoristite. Konzervirano kokosovo ulje se s druge strane čuve na sobnoj temperaturi duže vreme, ali jednom nakon što je konzerva otvorena prebacite mleko u kutiju koja se čvrsto zatvara i čuvajte je u frižideru.

Koktel od banane i kokosa

Koristi od kokosovog mleka

Koristi od kokosovog mleka je bezbroj. Zahvaljujući spektru korisnih materija koje sadrži on pokazuje blagotvoran uticaj na celo telo. Vitamini E i C u njemu pomažu za jačanje imunog sistema, a vitamini iz grupe B obezbeđuju energiju ćelijama. Magnezijum u kokosovom mleku reguliše nervne ćelije i srčani ritam, fosfor oporavlja kosti, kalijum održava tkiva srca i bubrega, mišiće i čak mozak.

Velika količina antioksidansa u kokosovom mleku pomaže za umanjenje štete od dejstva slobodnih radikala, koji izazivaju veoma teške bolesti kao što su rak, Alchajmerova bolest, kardio-vaskularni problemi. Antioksidansi takođe pomažu za veća nanesene štete od slobodnih radikala.

Kokosovo mleko je bogato nepoznatom laurinskom kiselinom koja se nalazi u majčinom mleku i izuzetno je korisna za zdravlje. Laurinska kiselina ima izuzetna antivirusna i antigljivična svojstva, smanjuje nivo lošeg holesterola.

Kokos

Svakodnevi unos kokosovog mleka se preporučuje ljudima s visokim holesterolom, dijabetičarima i onima koji žele da snize krvni pritisak. Ono čisti mokraćni sistem i pomaže funkcijama organa za varenje.

Smatra se da kokosovo mleko smanjuje rizik od anemije, čuva od grčeva u mišićima i održava dobro stanje koštanog sistema. Pomaže kod čireva i gastritisa, koristi se i nakon radio ili hemo terapije.

Nije na poslednjem mestu ni da se kaže da kokosovo mleko pomaže procesu mršavljenja. Prema nizu eksperata korisne masti u njemu su zaista korisne i s njima može da se smrša, jer štite organizam duže vreme i istovremeno jačaju metabolizam.

Ljudi koji redovno treniraju mogu da zamene sveže mleko upravo kokosovim. Ono pomaže građenju mišićne mase i istovremeno podstiče procese koji omogućavaju sagorevanje masti.

Osim što snabdeva telo korsinim materijama i mineralima, kokosovo mleko pomaže brže oporavku nakon preležane bolesti, jer jača odbramene sile i istovremno izbacuje nakupljene otrove.

Kokosovo mleko je korisno i trudnicama koje mogu da nabave korisne mikronutriente neophodne tokom devet meseci njihove trudnoće.

Ulepšavanje s kokosovim mlekom

Kokosov orah

Kokosovo mleko je izuzetno korisno za kosu i kožu. Ono oporavlja kosu, hrani je važnim vitaminima, a sasvim je dovoljno da ga nanesete na kosu i nakon nekoliko minuta isperete.

Kokosovo mleko ima prirodan filter za zaštitu od sunca koji pomaže dobijanju zdravog i istovremeno ravnomernog tena. Ono hidrira kožu ulazeći u najdublje slojeve kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas