Bonapeti.rs»Članci»Voće»Japanska Jabuka

Japanska Jabuka

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196201
Kaki-japanske jabuke

Japanska jabuka (Diospyros kaki) (Persimmon) je biljka iz porodice Abanosa (Ebenaceae), rod Diospyros i egzotično voće, koje je verovatno najotporniji na hladnoću među suptropskim voćnim biljkama. Izvanredno je što voće može da izdrži i do minus 20 stepeni. Kod nas najotpornija na hladnoću je japanska jabuka Kosta.

Japanska jabuka prema spoljašnjem izgledu podseća na nešto između žute jabuke i crvenog paradajza. Izuzetno korisna i ukusna, ona ima ovalan ili blago elipsasti oblik i zasićenu narandžastu boju. Karakteriše se četvorodelnom elipsastom čašicom.

U prevodu sa grčkog ime voća označava "božanstvenu vatru". Rodna zemlja ovog, po svojoj suštini jedinstvenog voća, jestu Kina i Japan. U njihovim zemljama od nezapamćenih vremena cene ukusno voće i znaju sve njegove prednosti, povezane sa zdravljem. Dosta kasno, tek tokom 18 veka japanska jabuka je raširena po sredozemlju, a nakon toga u Ameriku. Na Balkansko poluostrvo narandžasto voće slično paradajzu stiže sredinom prošlog veka.

Japanska jabuka počinje da daje plodove obično nakon 3-4 godine od sađenja drveta. Cvat joj je u maju mesecu. Po visini japanska jabuka dostiže do 8 ili 10 metara, a listovi su joj specifični - veliki, elipsastog oblika i masno zasićeni.

Vrste japanske jabuke

Kao predstavnik subtropskog klimatskog pojasa japanska jabuka i njene sorte su izuzetno izdrljive na hladne ili niže temperature. Ima pet vrsta japanske jabuke:

- Fuyu - popularna vrsta japanske jabuke sa dosta slatkim i hrskavim plodom. Po obliku i veličini je blago spljeskana u srednje je veličine. Voće počinje da zri kada joj se boja promeni iz zelene u narandžastu;

- Suruga - to su krupnije japanske jabuke sa karakterističnom za njih narandžasto-crvenom bojom. Zru krajem oktobra, početkom novembra i imaju dosta tvrdu i slatku unutrašnjost;

- Gian Fuyu - po formi ova vrsta japanske jabuke je izuženija i krupnija. Ima crvenkastu boju čak i kad je nezrela. Pri punoj zrelosti boja postaje tamno crvena. Samo drvo ove sorte je nisko, a japanske jabuke sazrevaju u oktobru;

- Jiro - to je verovatno najpopularnija sorta japanske jabuke u Americi. Samo voće je dosta krupno i odlikuje se veoma dobrim kvalitetom;

- Costata - ova vrsta japanske jabuke ima istaknutu konusnu formu. Zrela postaje u oktobru i karakteriše se žutom bojom i istaknutim kiselkastim ukusom u kad je potpuno zrela.

Drvo japanske jabuke

Sastav japanske jabuke

Ukusna i egzotična za nas japanska jabuka je bomba korisnih materija za organizam. Ona sadrži znaajne doze kalijuma, kalcijuma, fosfora, natrijuma i gvožđa, vitamina C, P, PP, B1, B2, E i glutaminovu kiselinu. Voće japanske jabuke obiluje šećerima (glukoza i fruktoza 13-19%), materijama pektina i bojama.

Upravo oni čine voće dosta hranljivim. U zrelim japanskim jabukama količina šećera je 17-18%. U 100 grama japanske jabuke ima: 127 ccal, 0, 4 g masnoća, 33, 5 g ugljenih hidrata, 64, 4 ml vide, 100 ml kalijuma. Glikemijski indeks japanske jabuke je 44, 77.

Izbor i čuvanje japanske jabuke

Kada birate japansku jabuku na pijaci nema šanse da ne ostavi utisak na vas to što je većina voća potrulila. To je normalno i u većini slučajeva je znak da je voće zrelo i ukusno. Birajte relativno tvrde japanske jabuke i generalno bez mehaničkih oštećenja. Dobro sazrelo voće konzumirajte brzo jer nema veliku trajnost.

Na pijaci ćete često naći japanske jabuke koje se prodaju nakon što su otkinute dok su bile još zelene. To je s ciljem duže trajnosti, ali ne konzumirajte nezrelo voće koje podseća i na još zelen roze paradajz.

To ne znači da inače ne možete da kupite japansku jabuku. Kada dođete kući samo stavite voće na prozor i čekajte da dobije dobru boju. Najukisnijim se smatraju japanske jabuke koje su sazrele na drvetu i dobile meku i slatku teksturi same grane.

Čuvajte japansku jabuku u frižideru, najbolje u donjoj pregradi, predviđenoj za voće i povrće. Tamo voće može da izdrži maksimum dve nedelje. Nikako ne zamrzavajte ovo voće.

Kulinarska primena japanske jabuke

Kulinarska primena japanske jabuke nije velika, jer je prosto najbolje da se voće pojede sirovo. Za to je potrebno da mu otklonite kožicu i košticu u sredini. Ostalo od voća je mesnati i ukusni deo koji treba da pojedete odmah.

Sve cenjene materije japanske jabuke mogu da se sačuvaju u njoj samo ako je sirova. Ne podlažite je termičkoj obradi, već je jednostavno stavite kao garnirung ili ukras za kolače. Sa japanskom jabukom možete da pirpremite slatke i ukusne kremove kao i da je stavite u tortu ili kolač.

Japanske jabuke

Od plodova rajske jabuke prave se sirupi ili kompoti, različiti želei, slatka i marmelade. Lako je da napravite domaći sirup od japanske jabuke. Za taj cilj oljuštite i isecite na sitno nekoliko voćki, prelijte ih vrelom vodom i nakon 5-10 minuta procedite vodu. Pasirajte voće. Sipajte suok u flaše i čuvajte na hladnom dobro zatvorene.

Koristi od japanske jabuke

Jarka narandžasta boja japanske jabuke govori o visokom sadržaju beta karotena, koji je veoma važan za vid i zaštitu kože od prevremenog starenja. Sa ogromnim sadržajem vitamina C japanska jabuka je bila korišćena kao uspešno sredstvo za lečenje skorbuta još pre mnogo vekova. Vitamin C pomaže da se izborimo s virusnim stanjima, a u kombinaciji sa beta karotenom, dva vitamina garantuju jak imuni sistem.

Bogat sadržaj vitamina PP u japanskoj jabuci uspešno se bori sa umorom, depresijom, čini nam kožu zdravijom i bez akni, a kosa dobija lep odsjaj i strukturu. Magnezijum u japanskoj jabuci je važan za rad srca, kalijum jača krvne sudove, a gvožđe se bori protiv anemije.

Čak u današnje vreme narodna medicina koristi japansku jabuku kod lečenja anemije, narušene funkcije gastrointestinalnog trakta, različitih sezonskih oboljenja, kao što je grip, prehlada, jer narandžasto voće odlično povećava otpornost.

Zbog velikog sadržaja vitamina kao i ne velikih doza likopena, japanska jabuka je odličan antioksidans, koji smanjuje slobodne radikale i bori se protiv melanholije, posebno tokom zime.

Najcenjeniji u japanskoj jabuci je biljni šećer. On je dosta dobar pomoćnik kod oboljenja kardio vaskularnog sistema, kao i kod visokog krvnog pritiska. Japanska jabuka ima dijuretičko dejstvo, a 3-4 voćke na dan su bolje od tablete za regulisanje krvnog pritiska.

Uz sve gore nabrojano, japanska jabuka je veran prijatelj onima od nas koji žele da se oslobode nekog suvišnog kilograma. Voće dostavlja mnogo vrednih materija, a u isto vreme sadrži malo kalorija i efikasno uspeva da stvori dug osećaj sitosti. Japanska jabuka se veoma preporučuje od strane dijetologa ljudima sa prekomernom težinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas