Ananas

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Ananas

Ananas je poreklom iz Južnog Brazila i Paragvaja. Indijanci su ga doneli u Južnu i Centralnu Ameriku, pa su ga rasprostranili sve do zapadnih delova još pre nego što je Kolumbo otkrio Ameriku. 1493. godine Kristofer Kolumbo otkriva ovo voće na ostrvu Gvadalupe i donosi ga u Španiju, odakle se on širi po svetu putem brodova, koji ovo voće nose sa sobom kao zaštitu od skorbuta. Početkom 16. veka Španci donose ananas i na Filipine, Guam i Havaje. U Englesku ananas stiže tokom 1660. godine i počinje da se gaji u staklenoj bašti čak 1720. godine.

Ananas je tropsko voće, mada nije u potpunosti tropska biljka, jer obično može izdržati do 28 stepeni.

Duži period hladnog vremena može dovesti do zaustavljanja rasta, kašnjenja sazrevanja voća i može biti razlog da ananas bude kiseo. Ananas je otporan na sušu i daje plodove u periodima godišnjih padavina veličine 25 - 150 inča, zavisno od sorte, mesta i vlažnosti vazduha. Gaje se u Južnoj Floridi i na primorskom delu Južne Kalifornije.

Ananas raste tokom cele godine i dostiže visinu od 70 cm do skoro 2 metra, a najmanja širina ananasa je 50 cm. Drvo ananasa ima kratko i jako stablo sa uskim, oštrim i sjajnim listovima koji se granaju. U vreme cvetanja stablo ananasa raste i proširuje u vrhu, gde rastu mali ljubičasti i crveni cvetovi. Cvetove oprašuju razne ptice pevačice i tako se razvija malo i tvrdo seme.

Ananas može biti ovalnog ili cilindričnog oblika i da ima mnogo manjih plodova na jednom mestu. Koliko su sočni, toliko su i mesnati, a u sredini imaju drvenasto i vlaknasto jezgro. Čvrsta kora ananasa može biti tamnozelene, narandžasto - žute ili crvenkaste boje, kada je plod već zreo. Noja unutrašnjeg dela može varirati od bele do žute boje. Što se tiče veličine ploda, dužina ananasa može biti do 12 inča, dok težina može biti od 1 do 19 kilograma, pa čak i više.

Kriške ananasa

Sastav ananasa

Ananas je veoma korisno voće u dijetetskom pogledu, a takođe je i veoma ukusno. Jedan zreo ananas sadrži približno 86% vode, organske kiseline dostižu i do 1.2%, dok je azotnih materija i minerala oko 1%. Ananas je veoma bogat vitaminima B grupe, kao i vitaminom A i C. Sadrži i dosta kalijuma, gvožđa, kalcijuma i joda.

Ovo voće ne sadrži holesterol niti masti, a sadrži i natrijum u malim količinama. 100 g ananasa ima samo 50 kcal. U izobilju ima rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su korisna za sistem za varenje i debelo crevo.

Gajenje ananasa

Poželjno je da ananas bude zasađen na mestu gde se zadržava visoka temperatura. Za ananas je najbolje rastresito, suvo, pa čak i peskovito zemljište, bogato organskim materijama. Ova biljka je veoma otporna na suše, ali ipak je potrebna i određena količina vlage kako bi plod ananasa bio što kvalitetniji. Od velikog značaja za njegov razvoj i rast plodova je azot, pa ga treba dodavati na svaka četiri meseca.

Teško je proceniti kada je ananas spreman za berbu. Neki ljudi određuju zrelost i kvalitet ploda tako što pritisnu prstom plod sa strane.

Kolutovi ananasa

Izbor i čuvanje ananasa

Pri kupovini ananasa treba znati da što mu kora više neravna, toliko je voće aromatičnije i ukusnije. Zreo ananas ima blagu crvenkastu boju.

Ananas je veoma ukusno, ali i osetljivo voće. Ne može se čuvati više od dve nedelje na sobnoj temperaturi. Na temperaturi ispod 5 stepeni unutar ananasa se pojavljuju braon fleke i on počinje polako da gubi ukus, a i kvalitet. Ananas u frižideru će isto izgubiti svoju aromu. Ovo voće se ne može zamrznuti. Nemojte ananas čuvati sa drugim voćem, jer to znatno utiče na njegov rok trajanja, tj. skraćuje ga.

Ananas u kulinarstvu

Kako bi se uklonila kora ananasa, potreban vam je veoma oštar nož. Stavite ananas u tepsiju, kako bi sokovi dok ga sečete tu ostali i ananas pažljivo ogulite. Zatim ananas isecite na komade, ali obavezno uklonite sredinu ananasa.

Ananas se konzumira isključivo u svežem stanju. Može se koristiti kako za pripremu slatkih jela, tako i za pripremu salata, jela sa mesom ili ribom. U kombinaciji sa voćem kao što je jabuka, kivi, banane ili jagode, ananas čini voćnu salatu još boljom i ukusnijom. Ipak, imajte na umu da ananas, kao i kivi, sadrži enzime koji utiču na razgradnju želatina i voće koje se nalazi sa njim postaje meko.

Ananas na roštilju, posipan smeđim šećerom je veoma zdrav desert. U prodavnicama se mogu naći konzerve sa ananasom koji je veoma ukusan, ali ne sadrži toliko korisnih materija koliko i svež plod. Sušeni ananas je odličan dodatak za musli.

Ananas se koristi kao dodatak i u dosta kineskih jela, jer ublažava aromu jakih kineskih začina. Ananas u kombinaciji sa đumbirom i breskvama je veoma dobro kulinarsko osveženje.

Pomešajte ananas sa ljutim paprikama i dobićete salsa sos - odlična dopuna ribi kao što je losos ili tunjevina. Javorov sirup preko komadića ananasa je ukusni dodatak mesu sa roštilja. Odličan dodatak piletini je i iseckan ananas sa mirođijom i indijskim orahom.

Jedan od najukusnijih sokova je i ceđeni sok od ananasa. Osim za voćne sokove, ananas se koristi i za pravljenje raznih alkoholnih koktela.

Punjeni ananas

Koristi od ananasa

Nekoliko kriški ananasa za desert je sasvim dovoljno da ubrzamo naš metabolizam. Na taj način će ananas pročistiti krv i stimulisati imuni sistem. Prema nekim naučnicima, ananas se koristi i kao profilaktično sredstvo u borbi protiv raka.

Ananas sadrži veliki broj mineralnih materija, gde spada i mangan, koji je poznat po svojoj sposobnosti da aktivira razmenu proteina i ugljenih hidrata. Zato je ovo voće uključeno u razne dijete.

Konzervisan ananas je slađi, ali tokom konzerviranja se gube korisne materije i obično sadrži više šećera.

Ananas pozitivno deluje na rad pankreasa i koristan je kod tromboze i otoka. Pola ovog voća ili jedna čaša soka od ananasa je dovoljna da reši probleme ove vrste.

Smatra se da vlakna koja se nalaze u ananasu su veoma korisna u borbi protiv lošeg holesterola. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog voća je veoma korisna i kod stanja artritisa. Flavonoidi u ananasu štite organizam od raka pluća, kao i od niza drugih onkoloških oboljenja. Vitamin A koji se nalazi u ananasu je poznat po svom blagotovornom uticaju na vid i zdravlje očiju.

Pogledajte takođe i naše recepte sa ananasom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas