Fežoa

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490182
Fežoa

Fežoa /Acea Berg/, drugačije nazivana jodno drvo, je tropsko zimzeleno drvo, koje se ne gaji samo zbog ukusnih plodova koje daje, već se gaji i kao dekorativna biljka. Fežoa pripada porodici Myrtaceae. Potiče iz Kolumbije, Severne Argentine, Južnog Brazila i Urugvaja.

Takođe, može se sresti u sutropskim delovima Kavkaza, Krima, Azerbejdžana. Cvetovi fežoe imaju jarku crvenu boju, poput maline. Ovo drvo cveta od maja do juna, ali kada dostigne starost od 4 - 5 godina.

Kada plodovi sazre, oni imaju tamnozelenu boju sa crvenkastim šarama, a na dodir su meki. Aroma plodova ovog drveta podseća na aromu jagoda i ananasa. Plodovi jodnog drveta mogu biti izduženi ili okrugli, a njihov prečnik može biti 4-6 cm i dužine 5-10 cm. Prosečna težina jednog ploda iznsi od 25 do 50 g.

Istorija fežoe

Fežoa dobija naziv po osobi koja ju je i otkrila - direktoru brazilskog muzeja, Džoani de Silva Fežoa. Kao biljka, fežoa postaje poznata još 1890. godine, kada se prvi put pojavljuje u Francuskoj. Fežoa je 1900. godine prenesena na Jaltu i Sukhumi, a 1901. godine - u Kaliforniju. Ova biljka se veoma brzo rasprostranjuje i na teritoriji Mediterana.

Sastav fežoe

Plod fežoa

Fežoa se ne naziva i jodno drvo bez razloga. Plodovi drveta su veoma bogati jodom i pektinom. Oni sadrže velike količine vitamina C, koji je od velike važnosti za održavanje elastičnosti kapilara.

Fežoa poseduje jedinstvenu sposobnost da u svojim plodovima sakuplja velike količine jedinjenja joda koje ljudski organizam veoma lako usvaja i koji su rastvorljivi u vodi. 1 g svežih plodova fežoe sadrži 10 mg joda. Plodovi sadrže 3.5% jabučne kiseline, 12.5% šećera, jedinjeja fenola, itd. Eterično ulje fežoe se sastoji od 93 materije.

Gajenje fežoe

Kao ukrasna biljka se koristi vrsta Feijoa sellowiana. Drvo može dostići visinu do 4 metra. Listovi su okruglo - eliptični, debeli i sjajni, odozdo srebrno - sivi, a odozgo - zeleni. Cvetovi lepi, a čašica je sastavljena od 4 latice. Veliki broj prašnika se nalaze oko mesnatog tučka boje maline.

Ovo drvo cveta oko 2 meseca - u periodu od maja do jula. Jedno drvo daje oko 30 kg plodova, a ako se gaji u kućnim uslovima - jedva 2 - 3 kg. Plodovi se beru dok još nisu zreli i dobro sazrevaju u hladnim i tamnim prostorijama. Pri sazrevanju, plodovi dobijaju različite šare, u zavisnosti od sorte i vrste - ljubičaste, žućkaste, crvenkaste, itd.

Fežoa je biljka koja voli svetlost, vlagu i toplotu. Može se gajiti na siromašnom i peskovitom zemljištu, ali podjednako dobro uspeva i na bogatim zemljištima. Pozitivno reaguje na đubrenje. Tokom toplih letnjih meseci je fežoi potrebno polivanje. Fežoa nije stalna meta štetočina i bolesti. Pri polivanju je moguća pojava gljivičnih bolesti.

Fežoa se razmnožava putem reznica, semenki, izdanka. Semene su spremne za sejanje nakon 5 - 6 dana od odvajanja od mesa. Seju se u februaru, a za to je potrebna vlažna mešavina od zemljišta, peska i đubriva u odnosu 1:1:1 i seju se na dubini od 0.5 cm. Ako je toplo, semenke mogu da niknu i do 10 dana. Kada se pojave 3 - 5 listova, biljke se raspoređuju u odvojene posude.

Pasta od fežoe

Fežoa raste u različitim pravcima, a cvetovi i plodovi se formiraju na granama tekuće godine, koje sa svoje strane iziskuje skraćivanje stabiljki koje su 20 cm duge. To biljkama daje kompaktniju strukturu i manju visinu.

Fežoa u kulinarstvu

Koliko je fežoa zrela se ne može odrediti po boji njenih plodova - bio plod zreo ili zelen, on će svakako imati jarkozelenu boju. Ako je plod dobio braon boju, nemojte ga jesti - najverovatnije je pokvaren. Plodovi fežoe se koriste kako za konzumaciju dok su sveži, tako i za pravljenje raznih kompota, napitaka, soseva i glazura.

Ako se konzumiraju sveži, plodove treba poprečno iseći i kašičicom izdubiti aromatično meso unutar ploda. Fežoa se mmože konzumirati i cela, ali u tom obliku ne odgovara svima, jer je kora kisela i tvrda, pa nije dopadljivog ukusa.

Koristi od fežoe

Zbog visokog sadržaja joda, fežoa je odlična namirnica za osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom. Redovna konzumacija fežoe pomaže i borbu protiv ateroskleroze čini veoma uspešnom. Velike količine vitamina C u ovom voću omažu u odžavanju jakih zidova krvnih sudova. Fežoa je korisna i za one koji imaju hipertoniju, kao i za sve one koji imaju kardiovaskularna oboljenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji