Tamarilo

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490157
Tamarilo

Poslednjih godina egzotično voće postaje sve popularnije kod nas, a želja da se probaju nove i nepoznate stvari nas vodi do najudaljenijih mesta sveta. Bez sumnje, u tu grupu voća spada i tamarilo.

Tamarilo, poznat je još i kao drvo paradajza, može se gajiti u saksiji ili bašti i veoma brzo raste. Tamarilo pripada porodici krompira i dolazi nam iz severnih delova Južne Amerike.

Tačno mesto porekla ovog voća nije utvrđeno, ali kako specijalisti Južne Amerike tvrde, domovina ovog drveta se može smatrati Bolivija, Ekvador, Čile ili Andi u Peruu. Dosta se gai u Brazilu, Kolumbiji i Argentini.

Gajenje tamarila

Tamarilo se lako sadi, putem reznica, i kao drvo nije teško za gajenje, pa ga mogu gajiti i neiskusni baštovani.

Ovo drvo može porasti napolju ili u velikoj saksiji, ali treba imati na umu da ne uspeva na mnogo niskim teperaturama. Tamarilo može dostići do 4 m visine, a ako se gaji u kući, može se orezivati do 2 metra.

Što se tiče zemljišta i đubrenja, drvo nije zahtevno, ali bi trebalo voditi računa o vlagi, jer velika vlaga može uništiti ovo drvo za nekoliko sati.

Drvo tamarilo

Tamarilo se razmnožava putem reznica i semenki, a i stepen uspešnosti zasađivanja je veoma visok. Kako bi se ubrzao proces rasta i seme što pre niklo, ono se može oprati i osušiti, a zatim se staviti u zamrzivač da ostoji 1 dan. Kada se posadi u saksije sa zemljištem, može da proklija nakon 5 - 6 dana.

Tamarilo kao drvo voli svetla i osvetljena mesta, pa ga zato treba postaviti na jedno takvo. Za đubrenje se može koristiti posebno đubrivo, ali i đubrivo za paradajz takođe može poslužiti.

Drvo tamarila veoma brzo raste - tokom godinu dana može porasti preko 1 metra. Počinje da daje plodove između 1.5 i 2 godine nakon što se posadi, a aktivno može biti najmanje 5 - 6 godina. Ako se čuva na pravilan način, može da daje plodove čak 11 - 12 godina.

Tamarilo u kulinarstvu

Tamarilo još uvek nije rasprostranjeno voće na našim prostorima, ali postepeno osvaja kulinare. Plod koji je zreo ima jestiv i meki unutrašnji deo, crvenu boju i nesvakidašnji ukus. Iako se kaže za ovo drvo da je drvo paradajza, sličnost ploda tamarila sa paradajzom je velka, mada nemaju ništa zajedničko.

Postoji jedna važna specifičnost kada je u pitanju konzumacija tamarila - kada se drvo namokri, oseća se neprijatan miris, jer je celo drvo toksično. Međutim, sami plodovi se u potpunosti slobodno mogu konzumirati, ako su dobro sazreli - kada su skroz crveni.

Semenke na nedovoljno sazreo tamarilo su gorke i mogu prouzrokovati želudačne probleme. Zeleni plodovi tamarila mogu delovati i kao blagi otrov, pa se iz tog razloga u kulinarstvu koriste samo crveni.

Tamarilo nema specifičan ukus za jedno voće - može biti sladak i sočan, ali se osećaju blage arome dima i soli, koje se ne dopadaju baš svima.

Često se tamarilo koristi u receptima za salate, predjela i glavna jela, a može se smatrati i dobrom zamenom za avokado. Tamarilo nije toliko mastan kao avokado, jer mu je unutrašnjost ploda više vodena. Kada se plod iseče, možete primetiti male sitne semenke, ali one se mog konzumirati i ne uklanjaju se.

Tamarilo može da s ekonzumira i kod je svež, ali se, takođe, može termički obraditi, pa se tako može dodati kako slanim, tako i slatkim jelima. Ako želite da tamarilo odmah konzumirate, potrebno je samo da ga isečete na pola i da uz pomoć kašičice izdubite unutrašnjost ploda.

Voće tamarilo

Zatim možete dodati šećer, a takođe i so. Tamarilo se može konzumirati i kao sok - napitak koji spada u tradicionalne za planinske predele Južne Amerike.

Tamarilo se može peći kao i povrće. Pečen u rerni ili pržen u tiganju bez ikakve masnoće, tamarilo je odličan garnir glavnom jelu.

Iskusni kulinari ga najčešće dodaju kao garnir ribi, a oni koji su smeliji koriste tamarilo kao nadev za razne kolače. Nemojte rizikovati da pržite tamarilo, jer postoji velika mogućnost da vam se cela kuhinja uprlja. Najbolji, a i najzdraviji način za spremanje tamarila jeste pečenje.

Koristi od tamarila

Tamarilo je veoma korisno voće, jer organizmu obezbeđuje velike količine fosfora, kalcijuma i vitamina C. Ovo voće je bogato i magnezijumom, kalijumom, vitaminima B grupe i antioksidantima.

Konzumiranje tamarila potpomaže jačanje koštanog i imunog sistema. pročišćava telo od bagomilanih toksina, potpomaže da zglobovi budu elastični. Ipak, kao i sa drugim korisnim voćem, takođe ni sa tamarilom ne treba preterivati u konzumaciji. Smatra se da dnevna porcija ovog voća ne bi trebalo da prelazi 150 g.

100 g tamarila ima samo 40 kalorija, malo masti i voćnih šećera, što ga čini odličnim za osobe koje su na dijeti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji