Ermitaž

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Vino Ermitaž

Ermitaž /Hermitage, Ermitage/ je naziv za visokokvalitetna francuska vina, koja se proizvode od vinovih loza, koje rastu u dolinama reke Rone. Ove loze rastu na nadmorskoj visini od 160 metara. Zemljište u ovoj oblasti je aluvijalno, obogaćeno granitom, glinom, peskom i kvarcom. Za proizvodnju crnih vina se koriste sorte Petite Syrah i Grosse Syra, dok se za proizvodnju belih vina koriste sorte Roussanne, Marsanne, Clairette, itd.

Različitost zemljišta pomaže da se vlaga ravnomerno rasporedi, a takođe i da je bolje upiju biljke. Sa druge strane toplota i direktna sunčeva svetlost pomaže zda grožđe što bolje sazri. Ono bude sočno, krupno i teže, a mesnati deo ima prijatan ukus. Branje grožđa se sprovodi na različite načine, zavisno od proizvođača, budući da svaki ima svoju tehniku.

Što se tiče uklanjanja drški, vinogradari se ni tu ne slažu u potpunosti. Neki više vole da ih u potpunosti uklone, a drugi ostavljaju mali deo. Nakon što je berba završena, proizvođači vina treba da odluče da li će ostaviti cele grozdove ili da ih izmrve. Takođe, pitanje je izbora u kakvoj posudi će biti i fermentacija. Neki preferiraju velike posude od drveta, a drugi posude od nerđajućeg čelika. Kada je vino gotovo, onda ono treba da odleži.

Praksa da vino odležava u novim hrastovim buradima nije mnogo omiljena. Ali, naravno, postoje i proizvođači koji vole da njihovo vino tačno odstoji u takvim buradima. Obično je potrebno da vino doleži oko 18 meseci. Beli Ermitaž se često stavlja u kace i burad od nerđajućeg čelika. Na taj način se ovo vino ostavlja da odleži kraći vremenski period u poređenju sa crnim vinima.

Crno vino

Karakteristike Ermitaža

Vina koja se klasifikuju kao Ermitaž su bogata, jaka i sa zadovoljavajućom količinom tanina. Ona imaju neverovatne arome, koja podsećaju na sitno voće kao što su kupine, maline, trešnje, itd. Takođe se mogu naslutiti i lagane note koje podsećaju na začine poput cimeta, koje dodatno obogaćuju ukus vina i izdvajaju ga od ostalih vrsta. Ova vina su bolja kad odleže, pa eksperti savetuju da se konzumiraju tek nakon određenog vremena.

Dok je vino Ermitaž mlado, tada je jače i oštrije, pa onda osobi koja konzumira nije baš prijatno. Vremenom Ermitaž bude nežniji i na neki čudan način postaje elegantan, bogat, sa izbalansiranim ukusom. Još nakon prvog gutljaja se oseća veličanstvenost i aristokratičnost ovog pića. Zato se proizvođači vina ne brinu da ermitaž odleži 20-30 i više godina. U suštini, od svih francuskih vina, Ermitaž ima najveći potencijal što se tiče odležavanja.

Serviranje Ermitaža

Ermitaž, nezavisno od toga da li je beli ili crveni, potrebno je da bude ohlađen pre serviranja. Temperatura, koja bi trebalo da se poštuje, najviše zavisi od vrste vina. Ako imate belo vino, onda neka njegova temperatura bude oko 10 stepeni. Ako se radi o crnom vinu, koje je jako i teško, onda je najbolje da njegova temperatura bude između 16 i 18 stepeni. Ako je vaš crni Ermitaž nešto laganiji, onda bi trebalo da njegova temperatura bude niža - oko 12 do 14 stepeni.

Obe vrste Ermitaža treba da se serviraju u odgovarajućoj čaši, kako bi se svi kvaliteti istakli na pravi način. Za ova vina su odlične i klasične čaše za crno vino ili univerzalne čaše za belo vino. U oba slučaja to su čaše sa uskim postoljem i koje su izrađene od tankog stakla. One u potpunosti otkrivaju primamljivu boju vina i njegov magnetizam.

Jagnjetina sa vinom

Postoji veliki broj namirnica koje se odlično slažu uz ova vina. Ako je vino koje imate crno, u tom slučaju gastronomi savetuju da ga kombinujete s ajelima od telećeg, jagnjećeg ili svinjskog mesa. Ovo vino bi se odlično slagalo sa jelima kao što je to Teleća šnicla sa pohovanim lukom i Terjaki sosom, Punjeni paradajz sa mlevenim goveđim mesom, Gulaš od goveđeg mesa, Jagnjeći ražnjići sa glazurom od nara, Šnicle sa sosom od maslaca i senfom i limunom.

Ako volite nešto lakša mesa, onda ne bi bilo loše da ovo aristokratsko vino kombinujete sa laganim jelima sa živinskim mesom, koje takođe prija nepcetu. Neki od naših predloga su: Ćurka sa sosom od borovnice i slatkim krompirom, Ćureći rolati, Pile u sosu od badema, Pačetina u slatko-kiselom sosu, kao i Pačeći file na roštilju. Crno Ermitaž vino se odlično slaže sa raznim tvrdim i mekim sirevima.

Što se tiče belog vina ovog tipa, ono se odlično kombinuje sa jelima od ribe. Na primer, Oslić sa finim sosom, Ražnjići od skuše sa slaninom, File oslića iz rerne, itd. Uz ovo vino se dobro slažu i morski delikatesi kao što su to rakovi, jastozi, školjke, lignje, škampi, itd. Jela eksičke i azijske kuhinje su takođe ukusan dodatak uz belo Ermitaž vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji