Jastog

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196187
Jastog

Jastozi spadaju u morske plodove, veoma su cenjeni zbog svog ukusa širom sveta i ne postoji osoba koja ih ne voli - od ribara koji ga peca, pa sve do kuvara u elegantnom francuskom restoranu, koji jastog stavlja na plato, kao da slika pravo umetničko delo.

Jastozi (Nephropidae ili Homaridae) spadaju u viši red rakova, zglavkara koji pripada porodici Pleocyemata. Kao vrsta raka, jastozi imaju izduženo telo, koje može dostići veličinu do čitavih 80 cm i težinu do 15 kg.

Kod nas i u Evropi je popularan Evropski jastog (Homarus gammarus) koji se može naći na plažama Evrope i u Crnom moru. Ova vrsta jastoga može dostići dužinu do 50 cm i težinu do 11 kg. Uglavnom se hrani manjim zglavkarima i mekušcima i uglavnom noću love.

Jastog spada u veoma cenjenu robu, a njegova brojnost se stalno prati. Osim toga, jastozi su zaista jedinstvena stvorenja u prirodi, jer dok mi ljudi starimo, jastozi imaju samoobnavljajući DNK. Drugim rečima, jastozi bi mogli večno da žive. Nažalost, većina njih i ne uspe da ostvari tu šansu, jer su česta meta ribara.

Telomeraza predstavlja ferment koji regeneriše DNK jastoga, pa mu obezbeđuje život bez starenja, a samim tim ovaj zglavkar može dosta da poraste. Dokaz za to je u Ginisovoj knjizi rekorda, gde je zabeleženo da je jedan jastog bio 20 kilograma težak. Telomeraza utiče na telomere, koji se nalaze na kraju hromozoma i štite ih od propadanja.

Jastozi nikada ne prestaju sa proizvodnjom telomeraze. Možda zato i ne pokazuju nikakve znakove starenja - ne gube apetit, metabolizam im se ne menja, a takođe i reproduktivna sposobnost im se ne smanjuje. Još jedna zanimljiva činjenica iz sveta jastoga - jedan u 2 miliona jastoga se rađa plav, a to je zahvaljujući retkom genu.

Jastozi

Sastav jastoga

Jastozi, kao i drugi morski plodovi, sadrži dosta korisnih materija. Oni su veoma bogati vitaminima B3, B9 i vitaminom B12. Osim toga, odličan su izvor minerala kao što je magnezijum, fosfor i cink.

U 100 g sirovog mesa jastoga ima: 18 - 122 kalorija, 20.6 g belančevina, 2.43 g ugljenih hidrata, 1.51 g masti.

Odabir i čuvanje jastoga

Kada kupujete jastoga u prodavnici, postoje neke stvari na šta bi trebalo obratiti pažnju, kako bi ono što ćete kupiti zaista bilo kvalitetno. Prvo i najvažnije, izbegavajte male jastoge. Bolje je da ih ne kupujete, jer evropski jastog može imati i 3 kg, ali uglavnom znači da ima više da se čisti, nego što zaista ima mesa.

Birajte jastoge do 1 kg težine. Ako kupujete žive jastoge, onda bi trebalo da znate da se oni obično prevoze sa zavezanim kleštima, kako se ne bi povredili, a kao posledica toga jeste atrofija mišića klešta. Nažalost, posle toga uglavnom bude da mesa ima manje, dok dodje do spremanja jastoga.

Uvek postoji opcija da kupite već očišćenog, pa čak i kuvanog jastoga. Meso od klešta i tela kod kuvanog jastoga je veoma ukusno, ali kada je bele boje i trvdo spolja. Ako želite da se uverite da li je jastog koji kupujete kvalitetan, zamolite prodavca da povuče meso od repa.

Ono bi trebalo da se vrati nazad i da ostane čvrsto, što je i znak da je jastog zaista bio svež pre nego što je skuvan. Imajte u vidu da se svi morski plodovi brzo kvare. Kada kupujete jastoga, budite pažljivi, jer nekvalitetan proizvod će vam sigurno izazvati probleme sa stomakom i dijareju.

Kulinarska upotreba jastoga

Kao što smo već spomenuli, ako imate veliku želju da spremite ovaj morski delikates, sve što vam je potrebno je malo volje i jastog od 1 kg. Činjenica je da se živ jastog sprema relativno lako, tako što ga skuvate u posoljenoj vodi. Za 500 g jastoga je potrebno 15 minuta da se skuva i da pocrveni. Važno je da pre kuvanja da stavite jastoga da se hladi neka 2 sata. Na taj način oni padaju u tzv. komu, a to je, svakako, najhumaniji način da se umrtve.

Pečeni jastog

Kada ste skuvali jastoga, potreban vam je oštar nož ili dobre makaze, kako bi ga isekli n apola. Naravno, telo, rep i oklop su veoma tvrdi, ali misija je ipak moguća. Kada ga otvorite, treba da potražite tamnu venu koja ide kroz sredinu mesa repa i uklonite je uz pomož vrha manjeg noža. Takođe, uklonite škrge i želudac, koji se nalazi oko usta jastoga.

Sledeća su klešta. Udarajte ih debelom drškom od noža i vadite meso. Ukusno meso repa se takođe vadi i seče na male komade. Mali trik: možete otkinuti i noge jastoga, pa da varjačom pritiskate i na taj način istiskate meso. Meso od klešta možete staviti u šupljinu glave ili preko mesa repa. Ukusno će biti i da ga poslužite samo tako, kao i da ga poslužite prema nekom receptu.

Recept za dinstanog jastoga u belom vinu

Potrebni sastojci: jastog - odvojeno meso od 1 skuvanog jastoga, beli luk - 1-2 čena, vlašac - 2 struka, belo vino - 50 ml, so, biber - sveže mleven, čili - 1 prstohvat, maslinovo ulje - 2 kašike.

Način pripreme: Ako je potrebno, odvojeno meso jastoga se seče. U teflonskom tiganju zagrejte maslinovo ulje i nekoliko sekundi propržite tanko iseckan beli luk. Odmah zatim dodajte jastoga i preljte vinom. Tiganj prodrmajte, dok alkohol ne ispari i posipajte preko so, biber i čili. Dinstanje jastoga traje oko minut - nije mu potrebno više. Poslužite dinstani jastog sa velim vinom na platou, posipajte preko pera vlašca i garnirajte kriškama limuna.

Koristi od jastoga

Osim što je ukusan, jastog spada u veoma zdrave morske delikatese. Oni spadaju u dijetetske namirnice, jer imaju nizak sadržaj masti. A pored toga, važi za jedan od najjačih afrodizijaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas