Tanini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Tanini

Tanini su polimerna jedinjenja fenola koja su najviše rasprostranjena u biljkama.

Tanini se najčešće skupljaju u kori drveta, ali se takođe mogu naći i u korenju, listovima i stabiljkama biljaka.

Vrste tanina

Hidrolizujući tanini - pod uticajem kiselina tanini se hidrolizuju do prostijih jedinjenja, kao što su elaginska i galna kiselina. U zavisnosti od toga se razlikuju elagotanini i galotanini.

Kondenzovani tanini - to su polimeri katehina. U tu grupu spada voće kao što je borovnica, kora hrasta, koren trnjine.

Borovnice

Izvori tanina

Crno vino je jedan od najvećih izvora tanina. Tanina ima u cimetu, kimu, origanu, vanili, crvenom i crnom pasulju, čaju od šipka, guarani, pivu. Voće koje je bogato taninima su trešnje, nektarine, kajsije, borovnica, nar, jagode.

Upotreba tanina

U prošlosti su se tanini koristili za dobijanje bistrine. Danas se koriste kao prehrambena boja. Imaju žutu boju, veoma korak ukus. Rastvaraju se u vodi, glicerinu i alkoholu. Karakteristični su po jakoj kiselosti i pripadaju gruppi fenola. Koriste se u preradi vina.

U prehrambenoj industriji se tanini obeležavaju kao E181. Taj dodatak se dobija od biljnih izvora. Zahvaljujući njemu se ostvaruje veoma jaka veza sa polisaharidima i raznim biopolimerima. Veštačka boja se koristi u tekstilnoj industriji i u proizvodnji kožne galanterije.

Osetljive osobe bi trebalo da budu oprezne kad je upotreba E181 u pitanju. Materija koja može izazvati veliko draženje creva i bubrega, bolove u jetri i usporenu razmenu vitamina. Ne postoji maksimalno dozvoljena količina tanina koji se mogu uneti u roku od 24 sata.

Vino

Tanini u crnom vinu

Tanini su elementi koji daju specifičan ukus suvoće, koje vino ostavlja u ustima. Nasuprot tome, u nekvalitetnim vinima to nedostaje, pa je to uzrok gorkog ukusa i tvrdoće.

Uprkos tome, tanini su neophodni za proizvodnju vina, jer bez njih crna vina bi izgubila mogućnost da se čuvaju duže vreme.

Tanini učestvuju u izgradnji crnog vina, a čak se može reči da imaju istu ulogu kao skelet u ljudskom telu. Sva korisna svojstva vina su zahvaljujući taninima u njemu.

Tanini smanjuju oksidaciju vina - glavni neprijatelj ovog pića. Može se reći da kontrolisanje tanina jedan od najtežih, a ujedno i osnovnih zadataka u proizvodnji vina. Najveća koncentracija tanina se nalazi u crnom grožđu.

Koristi od tanina

Tanini se uglavnom koriste kao adstrigentna sredstva, jer daju jačinu krvnim sudovima i tkivima. U spoljašnjem sloju kože oni obrazuju koagulacionu membranu, koja štiti tkivo i nervne završetke od iritacija i raznih agensa.

Zahvaljujući taninima upalni procesi u ustima, sistemu za varenje i oštećena koža se mnogo brže regeneriše, procesi smiruju, a sluzokoža ne propušta toksične materije. Tanini pozitivno deluju i kod dijareje. Odličan su antioksidans.

Štetnost tanina

Tanini imaju i dosta nedostataka. Oni nikako nisu dobri za ljude koji su preosetljivi na kofein, pa slično kao i kofein, mogu prouzrokovati drhtavicu, nervozu, nemir, pa čak i da utiču na srčani ritam.

Drugi važan nedostatak tanina je da oni kao deo velike porodice fenola snižavaju sposobnost organizma da usvaja gvožđe iz hrane.

Kod dobrog zdravstvenog stanja to ne bi trebalo da predstavlja neku brigu, ali kod nepravilne ishrane i stanja anemije, velike količine tanina mogu sniziti nivo gvožđa u telu. To ugrožava imunitet, dovodi do umora, gubitka kose, itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas