bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zabranjene namirnice kod visokog krvnog pritiska

Zabranjene namirnice kod visokog krvnog pritiska

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
merenje krvnog pritiska

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa veći deo stanovništva. Ovo stanje je poznato i kao tihi ubica, jer se obično javlja u vidu manjih i tihih simptoma.

Način života, koji uključuje odgovarajuće dijete i vežbe, takođe pomaže u kontrolisanju krvnog pritiska. Unos nekih namirnica može poboljšati ili pogoršati ovo stanje. Većina preporuka za ishranu kod visokog krvnog pritiska se poklapaju sa savetima za zdravu ishranu uopšte.

Ograničite alkohol. Neka istraživanja su dokazala da konzumacija malih količina alkohola može zaštititi srce i verovatno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Ako već stanje visokog krvnog pritiska postoji, konzumacija alkohola je u potpunosti nezdrava. On direktno šteti zidovima krvnih sudova, a to dovodi do povišenja krvnog pritiska, a samim tim i njegovo teže lečenje i u isto vreme - povećava rizik od drugih komplikacija.

Kod pojedinih ljudi konzumacija velikih količina soli može dovesti do povišenja krvnog pritiska. Kod drugih, ipak, iste količine soli nemaju takvo dejstvo, tj. nemaju nikakav efekat. Problem je u tome što nijedan doktor ili čak i specijalista ne može utvrditi šta predstavlja problem kod svakog pacijenta pojedinačno.

piće

To, zajedno sa činjenicom da velike količine soli štete srcu, ukazuje da treba smanjiti unos natrijuma, koji se u organizam unosi putem kuhinjske soli, a takođe se podrazumeva kao deo zdravog režima ishrane. Ovi saveti su veoma važni kada se ustanovi visok krvni pritisak, koji je povezano i sa problemima sa bubrezima.

Izbegavajte zasićene masti, posebno trans masti. One su štete srcu i krvnim sudovima. Budući da u stanjima kada je krvni pritisak povišen, sam kardiovaskularni sistem je već opterećen, a dodatni pritisak bi mogao da ima fatalan ishod.

Vaša izbalansirana dijeta bi trebalo da uključuje veoma male količine zasićenih i trans-masti (crveno meso, brza hrana) i umerene količine drugih masti - masline, ulje od repice i druge.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest