Damiana

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
299810
Damiana

Damiana /Turnera diffusa/ predstavlja žbun, kojima je narodnim lekarima poznat kao moćan afrodizijak. Ova biljka nije mnogo visoka, pa može dostići visinu do 2 metra. Damiana ima zelene, blago izrezbarene eliptične listove, koji su oštri na kraju i koji su prekriveni dlačicama sa donje strane.

Posebnu pažnju privlače cvetovi Turnera diffusa, kao i aroma ove biljke, koja se može osetiti tokom letnjih meseci. Plodovi damiane predstavljaju sitne kutijice. Kada sazru, imaju ukus koji se može porediti sa ukusom smokvi.

Damiana raste na mestima gde je klima topla i vlažna. Dolazi iz Južne Amerike, Kariba, Teksasa i Meksika. Poznata je još i pod nazivima Mejorana, Cumana, Hierba i Granizo. Takođe, u nekim delovima sveta se naziva i - crveni put.

Istorija damiane

Za kuma Turnera diffusa se može smatrati alhemičar Tarner /1515-1568/ koji se posvetio ispitivanju ove biljke i počeo da analizira koje koristi donosi ljudskom organizmu.

Damiana je biljka koja se najviše koristila kod majanske civilizacije. Oni su je koristili kako bi podstakli telo da izdrži duge obredne igre. Međutim, ova biljka nije samo za to korišćena.

Ona je imala široku primenu kod Maja. Koristila se za jačanje duha i kao moćan afrodizijak za muškarce, ali i za žene. Damiana je, osim što je podsticala da se javi veća želja za bliskošću, takođe je povećavala zadovoljstvo tokom sekusalnog kontakta.

Sastav damiane

Efekti, zbog kojih je toliko cenjena ova biljka, rezultat su njenog sastava. Damiana sadrži tanine, flavonoide, damianin, kaučuk, glikozide i td. Treba imati u vidu da biljka ima veoma složen hemijski sastav i nisu proučene sve njegove komponente.

Koristi od damiane

Kao što je već rečeno, damiana je poznata kao prirodni afrodizijak, budući da je dokazano da ona poboljšava seksualnu aktivnost i izdržljivost. Uglavnom se koriste listovi ove biljke, koji se mogu osušiti ili da se konzumiraju sveži. Biljka se koristi za povećanje libida kod oba pola.

Ona utiče da se kiseonik rasporedi do intimnih delova, što, svakako, daje učinkovitost. Ova biljka se preporučuje i kod izostanka erekcije ili kod prevremene ejakulacije kod muškaraca, kao i za frigidnost kod žena. Smatra se da dobro deluje kod žena koje su na pragu menopauze, a takođe i kod onih koje su već stupile u menopauz.

U isto vreme, ova biljka daje energiju, kao i izdržljivost, bilo fizičku ili psihičku. Ona jača mozak, telo i daje lepši izgled koži. Damiana se koristi kod stalne napetosti, nesigurnosti, kao i nervoze.

Blagotvorno deluje kod depresije, malaksalosti, nedostatka tonusa. Postoje podaci da ova biljka pomaže kod opstipacije i menstrualnih problema. Koristi se za lečenje infekcija sistema za izlučivanje, što je čini odličnim saveznikom u borbi sa cistitisom.

Biljka damiana

Narodna medicina i damiana

Damiana se može konzumirati u vidu čaja ili se od nje može napraviti liker, a može se koristiti i u prahu. Prah se dodajte namirnicama ili se pije u vidu kapsula i tableta. Može se rastvoriti sa vodom, voćnim sokom ili jogurtom.

Dodaje se i vinu, ali i drugim alkoholnim pićima. Sušeni listovi damijane se mogu zaviti u cigaru i kada se ispuše, rezultat je brzo vidljiv.

Ipak, čaj od ove biljke je najpopularniji i najzastupljeniji metod konzumacije. Možete napraviti čaj od damiane tako što dodate 10 g sušenih listova u 1 litar vode. Ova smesa se treba kuvati 5 minuta, pa zatim da se ohladi. Procedite i rasporedite u 3 doze. Svaka doza se pije sat vremena nakon ili pre obroka.

Popularan je i tzv. aromatični čaj od damiane, koji jača libido/undefined. Za ovaj čaj vam su vam potrebni listovi damiane, listovi mente i cvetovi pomorandže, tako da njihov odnos bude 1:2:1. Smesu promešajte i od nje uzimajte po jednu kašičicu.

Zatim stavite u 500 ml vode i čim tečnost proključa, sklonite sa vatre. Posudu pokrijte 10 minuta, pa je nakon toga procedite. Dobijenu količinu podelite na pola i onda bi trebalo da je konzumiraju oba partnera. Poželjno je da se čaj popije pola sata pre odnosa.

Od ove biljke se ože napraviti i liker, koji je takođe provereni afrodizijak. Za to je potrebno 30 g ove biljke da se potope u 500 ml rakije. Ova smesa treba da odstoji 5 dana, a zatim se listovi vade /rakija se sačuva/ i onda se potapaju u 125 ml mineralne vode još 5 dana.

Dobijenu tečnost procedite i zagrejte na ringli. Pre nego što proključa, sklonite sa vatre i smesi dodajte med / 1/2 šolje/. Zatim vodu pomešajte sa rakijom i dobijenu smesu ostavite još mesec dana. Dobijeni liker sipajte u čistu staklenu flašu i čuvajte na hladnom mestu. Pije se po jedna čašica za rakiju, a dejstvo se primećuje nakon 30-40 minuta.

Štetnost damiane

Poželjno je da se damiana konzumira od 5 do 20 g listova, tako da su oni raspoređeni u 3 doze. Ako se konzumira ovako, ova biljka je bezopasna.

U većim dozama se mogu pojaviti neželjeni efekti poput pada šećera u krvi, problemi sa želucem.

Trudnice, dojilje i osobe koje su nedavno preživele trovanje ne treba da koriste biljku. Nije isključeno da se pojavi netolerancija na drogu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji