Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Ylang-Ylang

Ylang-Ylang

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Ylang-Ylang

strong/undefined /undefined Ylang-Ylang /Cananga Odorata/ je drvo, koje raste u tropskim predelima Indonezije, Filipina i Azije. Drvo dostiže visinu do 20 m. Ima aromatične i nežne, roze, žute i ljubičaste cvetove. Još u drevnim vremenima se aroma Ylang-Ylang smatrala aromom osećajnosti i ljubavi. Ulje Ylang-Ylang-a se proizvodi na Madagaskaru.

U Indoneziji se mladenci kite mirisnim venčićima ove biljke i do danas. Aromatičnim dimom Ylang-Ylang-a su kadili kuće protiv svađa i kavgi. Žene u Polineziji su koristile ovu biljku kao parfem. Na Molučkim ostrvima se koristi krema sa uljem od Ylang-Ylang-a za profilaktiku infektivnih oboljenja i raznih kožnih infekcija.

Sastav Ylang-Ylang-a

Glavne hemijske komponente ulja od Ylang-Ylang-a su linalol, benzil acetata, benzil benzoat, metil eter, geraniol, nerol, terpineol, ilangol, evgenol i razne druge seskiterpene.

Ulje od Ylang-Ylang-a se dobija u nekoliko faza presovanja. Ulje koje se dobije od prvog presovanja se smatra "ekstra", a sledeća tri presovanja se nazivaju prvo, drugo i treće presovano ulje od Ylang-Ylang-a.

Ekstra devičansko ulje ima najveći sadržaj estra i ima sladak miris. Ulja koja se dobijaju u sledeća tri presovanja nisu toliko slatka. Ekstra ulje se ne koristi u aromaterapiji, već samo u parfimeriji.

Cveće Ylang-Ylang

Odabir i čuvanje Ylang-Ylang-a

Ylang-Ylang se može naći u vidu eteričnog ulja, kao i u raznim kozmetičkim sredstvima. Čuvajte eterično ulje dobro zatvoreno, na mestu gde nema direktne sunčeve svetlosti. Čuvajte van domašaja dece.

Koristi od Ylang-Ylang-a

Ulje od Ylang-Ylang-a spada u eterična ulja - afrodizijaci. IMa pikantnu aromu, slatku, sa blagim nijansama jasmina. Ylang-Ylang pozitivno utiče na nervni sistem, uklanjajući osećaj gneva i straha, napetosti i nemira. Efikasno je kod depresivnih stanja, nemira, nesanice, umora, PMS-a.

ULje od Ylang-Ylang-a pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, jer snižava arterijski pritisak, umiruje srčani ritam i gušenje. Redovna upotreba ulja poboljšava snabdevanje srčanog mišića krvlju, smanjuje rizik od pojave stenokardiju. Jača imunitet i ublažava grčeve. Ylang-Ylang je dobro sredstvo kod problema sa crevima.

Kao afrodizijak se ulje od Ylang-Ylang-a koristi zbog svog erotskog dejstva - jača privlačnost, stvara blagu euforiju i pojačava osećajnost. To je jedno od najerotičnijih i najromantinijih ulja. POmaže kod frigidnosti i impotencije.

Ylang-Ylang cvet

Ulje od Ylang-Ylang-a univerzalno deluje na kožu - blagotvorno deluje na suvu, kao i na masnu kožu. Pomaže kod iritirane i oštećene kože. Ulje je korisno kod ujeda insekata, dezinfikuje i tonizira, podstiče cirkulaiciju u kapilare i hrani ćelije kože. Veoma je korisno u nezi kose, posebno kod nege oštećene kose. Ylang-Ylang je sredstvo i za intimnu kozmetiku.

Upotreba Ylang-Ylang-a

Ylang-Ylang se veoma često koristi u aromaterapiji. Za čišćenje vazduha u kući kapnite 2 kapi Ylang-Ylang-a, begamot, ružu i sok od limuna u aromatičnu lampicu. Ostavite da se miris raširi kroz prostorije i samo udišite.

Postoje aromatični medaljoni pomoću kojih možete osetiti neverovatnu aromu Ylang-Ylang-a. Na tržištu se mogu naći različiti medaljoni, u kojima ulje može trajati od nekoliko sati do nekoliko meseci.

Ulje od Ylang-Ylang-a se koristi i za masaže. Za to je potrebno da se pomeša 25 ml bademovog ulja, 2 kapi zdravca, 5 kapi lavande, 4 kapi sandalovine 2 kapi Ylang-Ylang-a. Pored masaže, ono se može koristiti i kao noćna krema za svaki tip kože, osim veoma osetljive.

Kod problema sa noktima, masaža sa eteričnim uljem Ylang-Ylang-a je veoma korisna. Ulje s emože koristiti i za spa tretmane. Da biste uživali u potpunosti napravite kupku sa Ylang-Ylang-om i žalfijom. Za to je potrebno da kapnete dve kapi od svakog ulja u vodu.

Ylang-Ylang se dosta koristi u parfimeriji. Meša se sa voćnim i cvetnim notama. Ako imate zadah ili upalu desni, prsnite na četkicu za zube 2 kapi Ylang-Ylang-a.

Ulje Ylang-Ylang-a se ne preporučuje osobama koje su alergične na njega. Budite pažljivi, jer ulje je visokokoncetrisano.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji