Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Crveni Kantarion

Crveni Kantarion

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Biljka crveni kantarion

Crveni kantarion /Centaurium erythraea/ je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Gentianaceae. On je rođak i drugim poznatim biljkama, među kojima je i lincura.

Crveni kantarion je na našim prostorima dosta rasprostranjen, pa samim tim ima i dosta naziva. U narodu je poznat kao kičica, ger, gorka kitica, gorko zelje, dupčić.

Centaurium erythraea ima meku i uspravnu stabiljku, koja je glatka i u gornjem delu razgranata, a može dostići visinu od 10 do 30 cm. Pri dnu, listovi kantariona su jajastog oblika i obično budu dugi oko 1 cm.

Listovi na stabiljkama su naspramni jedni prema drugima i nešto su duži od onih koji se nalazi pri tlu. Cvetovi Centaurium erythraea su sitni i mogu biti veličine do 1 cm, roze boje. Sastoje se od 5 latica.

Crveni kantarion cveta od juna do septembra. Može se naći na travnatim površinama, žbunju i kraj puteva, koji se obično nalaze van naseljenih mesta. Ova biljka najbolje uspeva na nadmorskoj visini od 0 do 1500 metara. Osim što se može naći na našim prostorima, ona uspeva u Evropi, Aziji i Severnoj Africi, gde je preneta.

Sastav crvenog kantariona

Crveni kantarion je izvor gorkih materija. Naučnici su otkrili da on sadrži alkaloide, gentisokriposide i eritrocentaurin. Takođe, ova biljka sadrži još i oleinsku kiselinu, flavonoide, askrobinsku kiselinu, kao i razne druge korisne materije.

Branje i čuvanje crvenog kantariona

U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo biljke. Stabiljke se sakupljaju za vreme cvetanja biljke. Branje crvenog kantariona je poželjno samo kada je vreme suvo, jer u suprotnom postoji mogućnost da biljka nema isti kvalitet kada se namokri.

Procvetale stabiljke se seku 15 cm od vrha, a za to je potrebno koristiti oštar nož. Nakon toga se stabiljke stavljaju, tako da budu poređane sve jednako, u istom smeru, a takođe bi trebalo paziti da se ne pritiskaju. Zatim se one čiste od raznih primesa, kao i od procvetalih i oštećenih delova, pa se rasporede na mestu gde preovladava hladovina i promaja, kako bi se dobro osušile.

Pojedini sakupljači biljaka prave i pletenice od 10 stabiljki i zakače ih negde da se osuše tako. Pletenice se mogu čuvati zakačene na nekoj žici, ali ako ih imate nekoliko, u tom slučaju ne bi trebalo da budu blizu jedna drugoj.

Koristi od crvenog kantariona

Crveni kantarion se veoma ceni zbog toga što uspešno deluje kod različitih oboljenja. Ova biljka je najpoznatija po tome što stimuliše apetit, potpomaže procese varenja i poboljšava proizvodnju želudačnog soka i žuči.

Osim što snižava visoku temperaturu, ona pomaže i u bržem eliminisanju gasova. Kako je praksa pokazala, ovaj kantarion se može koristi i kao sredstvo protiv glista.

Crveni kantarion

Lekari opšte i narodne medicine su kategorični da se crveni kantarion može koristiti kod opstipacije, gasova, upale želuca i jetre, anemije, dijabetesa, crevnih parazita, hepatitisa, kamena u bubregu, pogoršanog vida, kao i kod opadanja kose.

Pokazalo se da se Centaurium erythraea može koristiti kod paraliza, krvarenja materice, belog pranja, glavobolje. Spolja se koristi u lečenju sporozarastajućih rana, ekcema, hemoroida, itd.

Međutim, to nije sve- Crveni kantarion je biljka koja se veoma ceni u homeopatiji. Ekstrakt ove biljke se preporučuje osobama koje su previše povučene, mirne i bezvoljne, koje teško donose odluke i koje se osećaju bespomoćnim i zavisnim od drugih ljudi.

Prema specijalistima, ova biljka ima moć da vrati izgubljeno samopouzdanje i tonus, da vrati osećaj uverenosti i da pomogne da se osoba vrati u balans i komunicira sa drugim ljudima.

Narodna medicina i crveni kantarion

Narodni lekari na našim prostorima koriste crvenikantarion za razna stanja i bolesti, pa njima prilagođavaju i način obrade i pripreme ove biljke za lečenje. Na primer, kod anemije i nakon iscrpljujućeg bolovanja se koristi čaj od crvenog kantariona, ne bi li se organizam ojačao.

Za to je potrebno da se jedna kašičica sušenog kantariona prelije sa 200 ml proključale vode. Kada se ohladi, dobijena smesa se procedi i deli na 3 jednaka dela. Svaki deo se pije pola sata pre obroka.

Ako imate problema sa apetitom, tj. ako vam isti nedostaje ili ako imate loš vid, onda možete napraviti tinkturu od biljke i da je pomešate sa crnim vinom, tako da njihov odnos bude 1:10. Smesa se konzumira po jedna kašika tri puta dnevno, pre obroka.

Od Centaurium erythraea se može napraviti i vinski ekstrakt. Dovoljno je 60 grama kantariona da se potopi u 1 litar crnog vina. Tako treba da odstoji na tamnom i suvom mestu 8 dana. Nakon toga se vino procedi i ponovo se čuva na hladnom mestu. Pije se po 1 vinska čaša pola sata pre obroka.

Kao što smo već pomenuli, crveni kantarion se može koristiti i kod spoljašnjih rana, jer potpomaže njihovo brže zarastanje. Narodni lekari preporučuju da se kod kožnih problema suvi i mleveni delovi biljke pomešaju sa malo maslinovog ulja i da se dobijena kaša stavlja na obolelo mesto.

Ista smesa se može koristiti i kod opadanja kose, a poželjno je da dobijena smesa odstoji najmanje sat vremena na kosi, a za to vreme možete staviti kapu za kupanje i da je uvijete u peškir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas