bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najčešće greške kod pravljenja omleta

Najčešće greške kod pravljenja omleta

Mekani omlet

Jedno od najukusnijih i često spremanih jela kod kuće - mekani omlet, koji je gotov za minut! Često se šalimo da je to prva stvar koja postavlja početak umeća svakog kuvara-početnika, bio to i ljubitelj.

Međutim, kao što znamo, ponekad su najprostije stvari zapravo najkomplikovanije. Hajde da vidimo koje su česte greške kod spremanja omleta!

1. Jaja treba da budu lepo umućena - često žurimo i zbog toga omlet ne izgleda tako kako mi želimo. Ako nemate mikser i jaja mutite viljuškom, činite to da se dobije homogena smesa, kod koje ne postoji razlika između žumanca i belanca. Treba da se dobije žuta tečnost sa malim balpnima za još mekaniji omlet.

2. Ne procenite dobro broj jaja - ne postoji način da uspete da napravite dovoljno velik omlet za celu porodicu. Perfektno jelo se dobija od 2 ili 3 jajeta, koje savršeno stanu u tiganj, a potom dobiju i perfektnu debljinu.

3. Koristite prvi tiganj koji dohvatite - i to obično nije pravilni tiganj. Dimenzija je definitivno važna, čim je reč i idealnom omletu. Tiganj ne treba da bude mnogo velik. Obavezno uzmite onaj sa nelepećim dnom i sa prečnikom, ne većim od 20 cm.

4. Stavljate suvišne namirnice - nešto veoma važno: ne stavljajte dodatne sastojke kao što su voda, soda, mleko, pavlaka itd. Omlet se pravi od jaja. Svaki drugi dodatak bi ga uništio.

Omlet u tiganju

5. Stavljate jaja po celoj površini tiganja - za ravnomerno raspoređivanje smese, pravilnu pripremu i hrskave krajeve. Ako ne uspete to da uradite dok sipate jaja, kada počnu da se stežu, nagnite tiganj, kako bi smesa mogla da dopre do mesta na kojima nedostaje.

6. Grešite stepene - koliko god da želite brzo da spremite, ako previše pojačate temperaturu, samo će izgoreti. Ringla treba da bude na srednjoj temperaturi, čak i niža da biste napravili ukusan, svež i mekan omlet.

7. Nadev za omlet unapred spremite - vreme neophodno za pripremu jaja je prošlo. Omlet je gotov za minut i ako niste pripremili nadev, verovatno ćete ga preskočiti. Evo zašto, neka proizvodi koje ste odlučili da stavite, budu gotovi, iseckani ili izrendani, pored vas. Važno je da ne preterujete i da ne stavljate više 2 supene kašike. Tako ćete moći lakše da ga savijete, da se ne pokida.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji