Etiketa prilikom posluživanja i ispijanja vina
Vino je posebno piće koje zahteva poštovanje etikete prilikom serviranja i pijenja, jer to menja ukus i percepciju pića.
Sve po pitanju konzumacije vina - od čaše, preko njene temperature, do hrane sa kojom se kombinuje, utiče na ukus vina. Da bismo uživali u dobrom ukusu, moramo znati neka osnovna pravila o njegovom serviranju i ispijanju vina.
Pravila posluživanja vina koja se krše
Čaša za vino utiče na ukus
Godine 1986. Georg Riedel, proizvođač stakla, predložio je različite oblike za različite vrste vina i eksperimentalno dokazao razlike u ukusu zbog različitih vrsta čaša. Čaša treba da odgovara stilu pijenja, jer to direktno utiče na ukus pića. Izbor bilo koje čaše je glavna greška.
Blago rashlađeno vino je najukusnije

Svi znaju razliku u ukusu kafe, čaja ili gaziranog pića na različitim temperaturama. Ovo se odnosi i na vino. Crveno vino ima najviše °C na temperaturi od 12-21 °C. Belo je najboljeg ukusa na 7-14 stepeni. Penušavo vino treba piti na 3-7 °C kako bi se osetilo maksimalno uživanje u njemu.
Blago rashlađeno vino maskira sve čudne arome i nema alkoholni miris koji se pojavljuje iznad 21 °C.
Sipanje standardne količine vina
Boca sadrži 700 mililitara vina i, kao standard, daje 4-5 čaša kada se prospe. Standardna doza je 150 mililitara po čaši, iako čaše imaju različite kapacitete i mogu da sadrže i velike doze, što je greška koja menja ukus i aromu.
Držanje čaše sa vinom

Mnogi ljudi ne shvataju da je čak i način držanja čaše bitan za ukus vina. Logično je da se gornji deo obuhvati rukom, ali pošto će zagrejati vino, treba da se drži za stopicu. To je ideja da čaše za vinom budu sa stopicom.
Koliko dugo traje vino nakon otvaranja
Većina vinskih brendova ne traje duže od 1 dana nakon otvaranja. Da bi boca duže ostala otvorena, dobro je koristiti sisteme za skladištenje vina, oni dobro rade. Otvoreno vino obavezno mora biti u frižideru, što će usporiti razvoj procesa u njemu i duže ga zadržati.
Greške u konzumiranju vina
Izbor jednog te istog vina
Mnogi ljudi biraju samo jednu vrstu vina jer, na primer, vole samo belo. Drugi biraju samo jednu sortu. To ograničava mogućnosti da se probaju različiti ukusi i arome i predstavlja grešku u odnosu prema vinu.

Loša kombinacija vina i hrane
Crveno vino se kombinuje sa crvenim mesom, a belo sa belim mesom i morskim plodovima. Neke od ovih smernica su čvrste, ali neke varijacije u kombinaciji donose neočekivano dobra otkrića. Sve dok su u skladu sa zdravim sposobnostima degustatora i dobrim poznavanjem ukusa i aroma hrane i pića.
Prebrzo ispijanje vina
Ispijanje vina je na prvom mestu užitak. Prebrzo gutanje vina, kao što radimo sa vodom, lišava osobu ovog osećaja. Smanjenje brzine uzimanja napitka je samo od koristi.
Takođe, pogledajte i koje su najčešće greške prilikom pravljenja vina. Saznajte i koje vino se poslužuje sa kojim sirom, zašto klasika treba da ostane takva. :)
Komentari