Zumbul

Zumbul

Zumbul /Hyacinthu/ jerod lukovica višegodišnjih biljaka iz porodice ljiljana /Liliaceae/. Poreklom je sa mediterasnkih delova Evrope i Male Azije, gde raste kao divlja vrsta. Kao baštensko cveće se gaji od 15. veka. U rod ulazi oko 30 vrsta i više od 300 sorti. Cvetovi se sastojke od grozdastog cvasta, specifičnog jakog mirisa. Zumbul cveta od kraja marta do maja u raznim bojama - belo, žuto, roze, ljubičasto, crveno, plavo. Zumbul je jedno od voljenijih cvetova u našim baštama. Latinsko ime je dobio po mladiću Hiacintu iz grčke mitologije.

Obični zumbul /Hyacinthus orientalis/ predstavlja višegodišnju lukovicu iz porodice ljiljana /Liliaceae/. Dostiže visinu do 20-30 cm. Ima proste, kičaste cvetove u obliku zova, koji imaju jak i prijatan miris. Raspoređeni su u gustim ili labavim grozdastim cvastovima i različite su boje - beli, žuti, rote, crveni, plavi itd. Dobro razvijen zumbul ima najmanje 12 cvetića na stablu koje može dostići i do 50.

Listovi biljke su široko-linearni, sočni, sjajni, na vrhu stabla zaoštreni. Narodi iz zapadne Evrope su prenesi zumbil iz zapadne Azije pre više od trista godina i odmah su počeli da ga poboljšavaju. Danas postoji mnogo sorti, koje se razlikuju od originalan krupnim cvastom i cvetovima i nežnim bojama - plavom, ljubičastom, belom, roze, lila.

Istorija zumbula

Prema jednoj starogrčkoj legendi, Hiacin je bio sin spartanskog cara Amikla i Diomeda ili cara sparte Ojbala. Prema drugoj verziji, Hiacin je sin makedonskog cara Pira i muze Klio. Hiacin je bio neobično lep, omiljen Apolonu i Zefiri. Kada je jednom Apolon obučavao Hiacina da baca disk, Zefir je od ljubomore usmerio diks koji je bacio Apolon u glavu Hiacina i ubio ga. Od njegove krvi Apolon je napravio cvet hiacin - zumbul.

Sadržaj zumbula

Prilikom ekstracije cvetova zumbula sa petrolej eterom se dobija od 0, 13 do 0.22 % konkreta (kod kultivisanog zumbula) i od 0.19 do 0, 24 % (kod divljeg zumbula) Konkret predstavlja tvrdu masu sličnu vosku, zeleno-braon - tamnobraon boje. U koncentrisanom stanju miris je neprijatan, al prilikom jakog razređivanja se menja i liči na onaj od cveća. Konkret sadrži od 10 do 14 5 ukupno, dobijeno kroz ekstraciju sa etil alkoholom i od 1.8 do 3.0 % isparljivi sa aromatičnim supstancama. U dobijenim aromatičnim sastojcima je nađeno preko 60 komponenada pretežno atomatično alkoholni itd.

Gajenje zumbula

Zumbul nije zahtevan cvet - on može da raste i na suncu ili u polusenci. Zumbul daje semenke, ali se razmnožava i vegeracijom - odvajanjem sitnih lukovica. Kod nekih sorti razmnožavanje je veoma sporo, pošto se stvara mnogo, ali sitnih lukovica.

Plavi zumbul

Zato pre sađenja rascepite dno male lukovice krstasto. Sadite tokom jeseni. Dobro je da se lukovica zumbula vadi svake godine nakon što precveta i odmah da se zasadi na novo mesto, prekriva se sa oko 12 cm zemlje. U posađene jame se može staviti i malo dobro sagorelog đubriva.

Nakon što precvati se seče visoko, a listove je najbolje ostaviti da izumru i požute na prirodan način. Na taj način se u lukovici gomila mnogo hranljivih sastojaka. potrebnoh za sledeće cvetanje. Nije potrebno da se zumbul vadi svake godine iz zemlje, dovoljno je da se odvoje i rasađuju na 3-4 godine. Ako iz nekog razloga treba da ih izvadimo, na primer da oslobodimo leju za drugo cveće, onda to treba da se radi početkom leta. Čuvaju se toplom, provetrivom mestu dok se ne zasade.

U baštama zumbuli skoro pa nemaju bolesti, ali mogu ih napasti puževi golaći koji jedu njihovo lišće. Problem može nastati i za vreme čuvanja. Ni u kom slučaju ne treba da se mešaju oštećeni listovi sa zdravim. Čim primetite i najmanje znakove truljenja, odmah izvadite lukovicu.

Koristi od zumbula

Uprskos što nije posebno rasprostranjen kao lek, zumbul ima antimikrobno, antivirusno i antiseptično dejstvo. Biljka normalizuje hormonalni balans i menstrualni ciklus kod žena. Osim tgoa, biljka ima i sedativni efekat. Zumbul se masovno koristi u kozmetici, dermatologiji i parfimskoj industriji.

U narodnoj medicini zumbul se može koristiti kao lek protiv tumora slezine, tumora testisa i čireva.

Žene odavno koriste zumbul u kozmetičke svrhe. Tonik sa alkoholom od krunica zumbula ispravlja i otklanja bore, štiti od šternog atmosferskog uticaja. Sušene krunoce stavljene u lanenu torbu u garderober, čuvaju sveži miris stvari duže vremenea.

Suvi i izgnječeni listovi se mogu koristiti protiv bubašvaba i komaraca.

Domaća kozmetika sa zumbulom

Tonik sa lakoholom od zumbula učestvuje u pravljenju mnogih domaćih maski i masti. Priprema se na sledeći način: Četiri supene kašike cvetova se prelivaju sa 1/2 šolje votke i smesu ostavljamo da stoji 2 nedelje na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe odvarak razredimo sa vodom u odnosu 1:1. On čisti, podmlađuje i vlaži kožu.

Isti alkoholni tonik se može upotrebiti u sledećoj hidrantnoj maski za lice: Izrendajte parče krastavca. Uzmite dve supene kašike krompir pirea, dodajte jednu kašičicu meda i pet kapljica tonika od zumbula. Nanesite masku na lice 20 minuta, nakon toga operite mlakom vodom.

Sa biljkom možete pripremati kupku za podmlađivanje. U tu svrhu pomešajte 1/4 šolje meda i 1 kašičicu alkoholne tinkture od zumbula. Smesu dodajte u vodu u kadu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Preporučeno

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas