Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Paradajz čorba Bladi MeriParadajz, luk i paprike se seku na sitno i sipaju se posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem.
Dodaju se oljušteni čenovi belog luka i na sitno isečeni strukovi ruzmarina.
Povrće se naprska maslinovim uljem, posoli...
15. sep.
Torta sa đumbirom Meri BeriOva fantastična torta sa đumbirom Meri Beri se priprema prema receptu poznate britanske kulinarke Meri Beri....
02. dec.
Pečeno pile Meri Džejn sa crvenim lukom, slaninom i votkomPredstavljam vam jedan veoma lak recept za pečeno pile Meri Džejn sa crvenim lukom, slaninom i votkom u kojem su začini važni za dobar ukus pečenog pileta.
Prijatno!...
06. mart
Kako se meri struk?Kada smo podvrgnuti dijeti, najispravniji način za merenje telesne masti i kako se krećemo u procesu mršavljenja je korišćenje centimetra i merenje naših veličina u stvarnosti.
Ponekad gubitak masti i dobijanje...
26. sep.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta sadrže šargarepeSvi smo čitali bajke o zeki koji jede šargarepe kako bi imao snage. Poreklo ovog narandžastog korenastog povrća datira još pre 5 000 godina u Centralnoj Aziji, tačnije u regionu Avganistana. Postepeno počinje da postaje popularan...
05. april
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta sadrži pirinač?Pirinač je jedna od najkorisnijih žitarica. Međutim, njegove zdravstvene koristi se često potcenjuju.
Pirinač je kultura izuzetno bogata složenim ugljenim hidratima, koji zauzvrat predstavljaju glavni izvor energije...
12. januar
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta sadrži cimet?Drvo cimeta je poreklom iz Šri Lanke, ali se zbog svojih koristi uzgaja na mnogim mestima širom sveta. Začin cimet, koji se dobija od njega poznat je u svim kuhinjama, nosi isto ime i zbog svoje neverovatne arome simbol...
05. dec.
Šta sadrži kakao?Kakao je izraz za zrna kakao drveta i prah napravljen od njih. Biljka je drvo koje se uzgaja u Centralnoj Americi, a zrna, bobice, su beskrajno vredne, glavna su sirovina za proizvodnju čokolade. Imaju bogat sastav korisnih...
29. nov.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta sadrže lešnici?Lešnici su vrsta orašastih plodova koji se obično koriste u mnogim receptima, uključujući zdrave deserte, grickalice i slana jela.
Ne samo da su ukusni, već su i puni esencijalnih hranljivih materija koje mogu biti...
31. mart
Šta sadrži margarin?Margarin je 1869. godine izmislio francuski hemičar. U svetu se pojavio kao zamena za tada skup i deficitarni maslac. U početku je bio čvrst, beo i sjajan. Njegov sastav je uključivao goveđu mast, mleko i komade ovčijeg...
28. januar
Šta sadrži cvekla?Cvekla ili jednostavno cvekla zauzima dostojno mesto u narodnoj medicini, kuhinji i kozmetici u mnogim zemljama sveta. I to je opravdano, jer povrće ima skoro sve potrebne elemente za ljudsko telo, a istovremeno je jeftino...
01. dec.
Šta sadrže dunje?Od davnina, dunja je poznata kao voće koje simbolizuje sreću, plodnost, lepotu, pa čak i večnost. Ljudi su gajili dunje i pre nego što su počeli da gaje jabuke.
Čemu dunja duguje svoju slavu?
Sadržaj ploda određuje...
06. okt.
Šta doručkuju Španci?Da li ste nekada čuli za tipičan španski doručak? Kakav je tipičan španski doručak i šta Španci jedu ujutru?
Preostali deo sveta može da dopusti sebi lenji doručak tokom vikenda. U Španiji doručak se smatra svetinjom....
22. januar
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Ljuta paparika je mali žbun visine oko 60 cm. Listovi su elipsasti i jarke boje, a stabiljke - razgranate. Plodovi su mali, a oblik - od okruglog do izduženog. Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe...
09. jun
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april