Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Paradajz čorba Bladi MeriParadajz čorba Bladi Meri
15. sep.
Paradajz, luk i paprike se seku na sitno i sipaju se posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem. Dodaju se oljušteni čenovi belog luka i na sitno isečeni strukovi ruzmarina. Povrće se naprska maslinovim uljem, posoli...
Torta sa đumbirom Meri BeriTorta sa đumbirom Meri Beri
02. dec.
Ova fantastična torta sa đumbirom Meri Beri se priprema prema receptu poznate britanske kulinarke Meri Beri....
Pečeno pile Meri Džejn sa crvenim lukom, slaninom i votkomPečeno pile Meri Džejn sa crvenim lukom, slaninom i votkom
06. mart
Predstavljam vam jedan veoma lak recept za pečeno pile Meri Džejn sa crvenim lukom, slaninom i votkom u kojem su začini važni za dobar ukus pečenog pileta. Prijatno!...
Kako se meri struk?Kako se meri struk?
26. sep.
Kada smo podvrgnuti dijeti, najispravniji način za merenje telesne masti i kako se krećemo u procesu mršavljenja je korišćenje centimetra i merenje naših veličina u stvarnosti. Ponekad gubitak masti i dobijanje...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina. Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta sadrže šargarepeŠta sadrže šargarepe
05. april
Svi smo čitali bajke o zeki koji jede šargarepe kako bi imao snage. Poreklo ovog narandžastog korenastog povrća datira još pre 5 000 godina u Centralnoj Aziji, tačnije u regionu Avganistana. Postepeno počinje da postaje popularan...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta sadrži pirinač?Šta sadrži pirinač?
12. januar
Pirinač je jedna od najkorisnijih žitarica. Međutim, njegove zdravstvene koristi se često potcenjuju. Pirinač je kultura izuzetno bogata složenim ugljenim hidratima, koji zauzvrat predstavljaju glavni izvor energije...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta sadrži cimet?Šta sadrži cimet?
05. dec.
Drvo cimeta je poreklom iz Šri Lanke, ali se zbog svojih koristi uzgaja na mnogim mestima širom sveta. Začin cimet, koji se dobija od njega poznat je u svim kuhinjama, nosi isto ime i zbog svoje neverovatne arome simbol...
Šta sadrži kakao?Šta sadrži kakao?
29. nov.
Kakao je izraz za zrna kakao drveta i prah napravljen od njih. Biljka je drvo koje se uzgaja u Centralnoj Americi, a zrna, bobice, su beskrajno vredne, glavna su sirovina za proizvodnju čokolade. Imaju bogat sastav korisnih...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta sadrže lešnici?Šta sadrže lešnici?
31. mart
Lešnici su vrsta orašastih plodova koji se obično koriste u mnogim receptima, uključujući zdrave deserte, grickalice i slana jela. Ne samo da su ukusni, već su i puni esencijalnih hranljivih materija koje mogu biti...
Šta sadrži margarin?Šta sadrži margarin?
28. januar
Margarin je 1869. godine izmislio francuski hemičar. U svetu se pojavio kao zamena za tada skup i deficitarni maslac. U početku je bio čvrst, beo i sjajan. Njegov sastav je uključivao goveđu mast, mleko i komade ovčijeg...
Šta sadrži cvekla?Šta sadrži cvekla?
01. dec.
Cvekla ili jednostavno cvekla zauzima dostojno mesto u narodnoj medicini, kuhinji i kozmetici u mnogim zemljama sveta. I to je opravdano, jer povrće ima skoro sve potrebne elemente za ljudsko telo, a istovremeno je jeftino...
Šta sadrže dunje?Šta sadrže dunje?
06. okt.
Od davnina, dunja je poznata kao voće koje simbolizuje sreću, plodnost, lepotu, pa čak i večnost. Ljudi su gajili dunje i pre nego što su počeli da gaje jabuke. Čemu dunja duguje svoju slavu? Sadržaj ploda određuje...
Šta doručkuju Španci?Šta doručkuju Španci?
22. januar
Da li ste nekada čuli za tipičan španski doručak? Kakav je tipičan španski doručak i šta Španci jedu ujutru? Preostali deo sveta može da dopusti sebi lenji doručak tokom vikenda. U Španiji doručak se smatra svetinjom....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?
09. jun
Ljuta paparika je mali žbun visine oko 60 cm. Listovi su elipsasti i jarke boje, a stabiljke - razgranate. Plodovi su mali, a oblik - od okruglog do izduženog. Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...