Kakao je izraz za zrna kakao drveta i prah napravljen od njih. Biljka je drvo koje se uzgaja u Centralnoj Americi, a zrna, bobice, su beskrajno vredne, glavna su sirovina za proizvodnju čokolade. Imaju bogat sastav korisnih supstanci.
Sadržaj kakao zrna
Masti u zrnu kakaoa
Zrna kakao drveta sadrže veliki procenat masti. Sastav kakao putera uključuje palmitinsku kiselinu koja je 23-25 odsto, stearinsku kiselinu koja je 31-34, 5 odsto, oleinsku kiselinu koja je 39-43 odsto i linolnu kiselinu koja je oko 2 odsto.
Ova jednolična, gusta i hrskava masa je žućkaste boje, slabe arome i prijatnog puterastog ukusa. Kada se stavi na temperaturu od 30-34 °C, pretvara se u providnu žućkastu tečnost uljastog izgleda.
Visok sadržaj masti razlikuje kakao napitak od svih ostalih okrepljujućih pića. Visok je sadržaj kalorija i hranljiv je.
Biljni proteini u kakau
Kakao je relativno bogat proteinima, čiji sadržaj zavisi od sorte. Protein sadrži širok spektar aminokiselina, ali još uvek nije odličan izvor proteina. Oko 40 odsto ih se gubi tokom obrade u telu.
Šećeri u zrnu kakaa
Kakao zrna sadrže mnogo ugljenih hidrata, ali većina njih su skrob, rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Mali deo su jednostavni šećeri. 100 grama kakao praha sadrži 37-40 grama ugljenih hidrata.
Antioksidansi u zrnu kakaoa
Polifenoli u kakau su skoro isto toliko visoki kao u vinu i imaju antioksidativna svojstva. Ovi flavonoidi uključuju katehine, epikatehine i procijanidin. Flavonoidi povećavaju otpornost kapilara, stimulišu rad srca, imaju diuretički, antibakterijski i antiinflamatorni efekat. Oni utiču na metabolizam joda i kalcijuma u telu.
Teobromin u kakau
Ova supstanca je veoma blag stimulans sa diuretičkim dejstvom. Međutim, toksičan je za domaće životinje - pse, mačke, ptice.
Kofein u kakau
Kakao zrna sadrže kofein u malim količinama, manje od kafe i čaja.
Feniletilamini
Ove supstance imaju slabe antidepresivne i stimulativne efekte, slično dopaminu i adrenalinu koje telo proizvodi.
Serotonin u zrnu kakaa
Kakao zrna mogu povećati serotonin u mozgu.
Minerali u kakau
Zrna kakaoa sadrže neke od esencijalnih minerala za telo - magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar, kalijum i mangan.
Vitamini u kakau
U sastavu kakaa su opet osnovni vitamini - A, C, E i iz grupe B - B1, B2, B3, B5.
Kakao zrna sadrže i visoke doze taninskih materija – oko 5%, pektina i ugljenih hidrata, kao i korisnu supstancu flavanol, koja poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu.
A ako to još niste shvatili, pogledajte zašto je kakao superhrana.
Komentari