Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaća sirova turšijaU bure u kome će se kiseliti turšija, ređati naizmenično papriku, šargarepu, crni luk i karfiol....
26. okt.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama....
08. januar
Sirova šarena turšija bez aspirinaSveže hrskava, slatko-kisela turšija - vrlo laka za pripremu!
Pogledajte i kako se i zašto se turšija pretače, zašto se stavlja med u turšiju i kako da duže sačuvamo turšiju....
25. sep.
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Pošto sadrži sve što smo naveli, kelj postaje sve popularniji među vegetarijancima, veganima i onima koji jedu sirovu hranu.
4. Kako pravilno konzumirati kelj?...
08. sep.
Ukusna turšija u buretuPretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu.
Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
23. sep.
Parena turšija u teglamaPrelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa.
Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
18. sep.
Slana turšija u buretuNakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom. Prvih nekoliko dana pretočite je jedanput na dan, a nakon 1 nedelje možete je pretakati u nekoliko dana jednom....
11. avgust
Seoska turšija u buretuNa dno bureta se sipa so i lepo se pokvasi sirćetom. Prvo se stavlja šargarepa, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol se deli na velike ružice i dodaje u šargarepu u buretu.
Sledeći je...
16. avgust
1
Brza turšija u buretuBrza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana.
Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
04. sep.
Mešana Turšija u TeglamaPovrće dobro operemo i šargarepu isečemo na kolutove, a sve ostalo na sitno.
Mešamo ih u velikom kontejneru, promešamo i punimo u tegle.
Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo...
26. dec.
Jesenja turšija u šerpiKonzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana.
Svakog dana turšija je sve ukusnija.
Probajte ovu jesenju turšiju u šerpi....
30. okt.
Turšija u plastičnim bocamaDa bi nam bilo lakše prilikom vađenja gotove turšije, gornji deo boce isečemo, da se dobije širi otvor. Poklapamo bocu odsečenim parčetom....
25. nov.
Turšija od rujnicaOd tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli.
Posuda se čuva na hladnom, spokojno može biti na otvorenom balkonu....
02. nov.
Turšija od bamijeBamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi.
Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka.
Pripremite salamuru: 2 dela...
26. sep.
Turšija za šijuGotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako.
Stavljaju se poklopci, tegle sa turšijom se ne sterilišu....
12. nov.
Turšija od karfiolaTuršija se zatvara poklopcima. Prvih 7 dana tegle se okreću svaki dan, a posle deset dana potpuno je spremna za konzumaciju....
18. nov.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust