Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bifidobakterije - zašto su korisne?Neke bifidobakterije su u stanju da potisnu razvoj uzročnika čireva (bakterije tipa H. pylori) u želucu i bakterije koje uzrokuju karijes u usnoj duplji....
18. okt.
Zašto su žitarice korisne?Preporučuje se kod kardiovaskularnih oboljenja, niskog imuniteta, kolitisa i bolesti želuca. Tokom hladnih dana je odlično sredstvo za jačanje imuniteta....
28. mart
Zašto testo postaje žilavo?A nemojte zaboraviti i da bacite po jedan pogled na naše recepte za testo za picu koje nije žilavo ili pak testo za mekike....
23. april
Zašto su sušene jabuke toliko korisneZašto?
Za to što one sadrže antioksidanse, posebno polifenole, a upravo oni uspešno vode borbu sa slobodnim radikalima. Zahvaljujući polifenolima ošećene ćelije se uspešno regenerišu....
17. nov.
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Konzumiranje ribe i ribljih proizvoda nosi mnogo koristi za zdravlje čoveka. Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa.
Riba tuna je veoma...
25. avgust
Zašto su lešnici korisni za zdravlje?Nije nimalo začuđujuće što su orašasti plodovi jedna od namirnica, koje su najbogatije hranljivim materijama, koje možete dodati vašoj ishrani. U svetu masti i konzervanasa, orašasti plodovi poput lešnika su odlično...
11. maj
Biljni lignani - zašto su toliko korisni?Verovatno niste čuli za biljne lignane. Razlog je što su njihove koristi za zdravlje postale poznate relativno skoro, a one tek polako dobijaju popularnost.
Šta su biljni lignani?
Oni prestavljaju vrstu sastojaka u...
18. jun
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimoDud je jedna od biljaka, čiji su svi delovi korisni i imaju lekovita svojstva. Redovnom upotrebom čaja ili napitka reguliše se rad srca, krvni pritisak i protok krvi. U osušenom stanju pogodni su za kašalj, astmu i kao...
29. jul
Zašto su mladi krompirići zdraviji od starihZašto da jedemo mlad krompir?
U mladom, prolećnom krompiru sadrži se značajno veća količina vitamina C, a od drugih vitamina značajno su predstavljeni vitamini B1, PP, K i dr....
02. feb.
Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voćeEto zašto prekomerna konzumacija šljiva dovodi do stvaranja kamenja u bubrezima ili kamenja u žuči.
Šljive sadrže slufid - posebno sušene....
09. okt.
Pačiji želuci konfiPačiji želuci konfi su idealan dodatak salatama, kao raskošno meze ili dodatak supama....
18. mart
Želuci sa prazilukomŽeluce skuvamo i ocedimo.
Praziluk sitno iseckamo. Stavljamo ulje da se ugreje i pržimo luk, dodajemo želuce i začinimo solju i biberom....
28. jun
Raskošni pohovani želuciOperite i isecite želuce - svaki po pola. Stavite da se kuvaju u vodi, skidajte penu koja se stvara.
Dodajte pileći bujon u vodu i kuvajte dok se ne skuva....
16. april
Zašto su kruške korisne?Oni smanjuju rizik od raka želuca, koji je posledica flavonoida i posebno kiselina - kumarinske, ferulne i 5-kafeolikanske kiseline....
28. sep.
Namirnice koje sadrže biotin: Zašto su toliko korisne?Biotin je drugi naziv na vitamin B7. Može se sresti i naziv vitamin H. Biotin je rastvorljiv u vodi i proizvode ga bakterije u debelom crevu. Iz razloga što je rastvorljiv u vodi, ovaj vitamin se ne zadržava u telu....
17. mart
Zašto su proklijali beli luk i krompir štetniPrva pomoć kod otrovanog od solanina je ispiranje želuca, lekovi za olakšavanje, klizme, hladna jaka kafa....
07. sep.
Prženi želuci sa lukomPošto su pileći želuci mišić, postoji rizik da budu žilavi, preporučuje se da se prethodno skuvaju da bi bili mekani....
18. januar
Pačiji želuci na roštiljuDobro promešamo želude da se začine.
Ostavljamo na hladnom 10-15 minuta i pečemo u ugrejanom roštilju nekoliko minuta, dok ne budu gotovi....
16. april
Zašto su bakarne posude kalajisane?Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se bakarni tiganji vole i koriste toliko godina.
Kalaj ima nisku tačku topljenja
Treba biti oprezan ako koristite bakarni tiganj sa premazom od kalaja....
21. sep.
Neodoljivi pileći želuci sa vrganjemSkuvajte želuce dok ne budu gotovi. Treba da budu potpuno mekani (možete iskoristiti ekspres lonac).
Potopite suve vrganje u hladnu vodu da omekšaju....
07. jul
Pikantni pileći želuci s maslacemŽeluci (bubci) se očiste i operu. Stave se u ekspres lonac sa vodom, tek toliko da ih prekrije, i kuvaju se 40 minuta. Skine se pena sa bujona, dodaje se so, zrna pimenta i lovorov list i kuva se dok ne bude gotovo....
24. jun
Želuci sa lukom i paradajzomOčistite i operite želuce, stavite ih u šerpu sa vodom.
Uključite ringlu i kad se stvori pena skinite je....
22. dec.
Želuci sa lukom u tiganjuU tiganj dodajemo kuvane želuce i belo vino. Sve dobro promešamo i nakon 15 minuta u tiganju imamo odlično ukusno jelo....
10. dec.