Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Napici, koje NE bi trebalo konzumirati ako imate giht

Napici, koje NE bi trebalo konzumirati ako imate giht

Giht

Giht je stanje za koje je karakteristično ponavljanje veoma oštrih napada upalnog artritisa - upala, bol i crvenilo zgloba. Najčešće biva pogođen zglob palca na nozi. Međutim, to se može javiti i kao posledica kamena u bubregu.

Giht je veoma bolno stanje. Broj osoba koje imaju giht je znatno porastao tokom poslednjih decenija, a ova bolest pogađa oko 1-2% ljude zapadnog sveta u različitim periodima njihovog života. U istoriji je giht poznat kao bolest bogatih i kao bolest kraljeva.

Giht se može manifestovati na mnogo načina, a najčešće se javlja u obliku upalnog artritisa. Takođe, pored zgloba palca na nozi, mogu biti pogođeni i zglobovi peta, kolena, ručnih zglobova i prstiju. Bolovi se u početku javljaju noću zbog niske telesne temperature.

Namirnice i napici koji se preporučuju kod gihta imaju za cilj da smanje proizvodnju mokraćne kiseline. Giht može biti posledica prekomernog konzumiranja mesa, morskih plodova i alkohola. Zato bi osobe koje imaju ovo oboljenje trebalo da izbegavaju unos ovakvih namirnica i napitaka, kao i da poštuju određeni režim ishrane.

Giht se javlja kao posledica kada telo čoveka proizvodi prevelike količine mokraćne kiseline. Velike količine vode do gomilanja kristala kiseline oko zglobova. Osobe koje imaju giht bi trebalo da piju dosta vode, koja ujedno pomaže da se mokraćna kiselina eliminiše iz organizma.

Lekari preporučuju da se pije od 3 do 6 litara vode dnevno. Osobe koje su gojazne bi, takođe, trebalo da smršaju, jer suvišni kilogrami su uzrok pojave gihta.

Osobe koje imaju giht bi trebalo da ograniče konzumaciju alkohola. Jedino je dozvoljeno po 1-2 čaše vina dnevno, i to da budu od 150 ml.

Treba unositi mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti ili bez ikakvih masti. Zabranjene su namirnice poput divljači, iznutrica, kvasca, morskih plodova, kikirikija. U malim količinama se može konzumirati kafa, bezalkoholni napici, čaj, kakao, voće, sok, povrće, obezmašćeni mlečni proizvodi, orašasti plodovi i dosta vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji