Kruška
je jedno od najkorisnijih vrsta voća jer sadrži veliku količinu antioksidanata. Flavonoidi sadržani u kruškama ne samo da podržavaju kardiovaskularni sistem, već imaju i moć da spreče rak.Kruške su jedno od najefikasnijih vrsta voća protiv pojave dijabetesa. Uprkos svom slatkom ukusu, kruška se može koristiti za prevenciju dijabetesa tipa 2 zbog flavonoida koje sadrži, koji poboljšavaju osetljivost naših ćelija na insulin. Neki od njih su flavonoli, kao što su izoramentin, kvercin i caemnferol; flavan-3-oli i posebno epikatehin, antocijanin.
Prema brojnim stručnjacima, flavonoidi sadržani u kruški, bez obzira da li su rastvorljivi ili ne, pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.
Vlakna koja ulaze u sastav kruške stupaju u interakciju sa sokovima u žuči, što pomaže da se razblaže u crevima i uklone loše senzacije, što čini krušku pogodnom za ljude koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.
Kruške su takođe dobre za stomak. Oni smanjuju rizik od raka želuca, koji je posledica flavonoida i posebno kiselina - kumarinske, ferulne i 5-kafeolikanske kiseline.
Kruška je pogodna i za ishranu odojčadi, jer se brzo i lako vari, nije kisela i hipoalergena je.
Međutim, ako želimo da izvučemo sve korisno iz krušaka, moramo ih jesti cele, bez ljuštenja. Kora kruške sadrži 4 puta više fitonutrijenata nego unutrašnjost, a sadrži i polovinu vlakana koja se nalaze u kruški.
Kruške imaju veliku količinu folne kiseline, holina, vitamina C, vitamina A, beta-karotena, luteina, zeaksantina, vitamina K. Ove supstance su poznate po svojim blagotvornim svojstvima. Kruška, kao plod koji ih sadrži, idealna je za prevenciju bolesti nervnog sistema i održavanje zdravlja očiju.
Kruške takođe sadrže fosfor, kalcijum, magnezijum i dosta kalijuma, što čini krušku pogodnom za lečenje visokog pritiska i osteoporoze.
Komentari