Način pripreme
Dobro očišćene pačije želuce promešajte sa krupnom morskom solju i ostavite ih da odstoje u frižideru 24 sata.
Operite želuce od soli, dobro ih ocedite i osušite.
U odgovarajuću posudu za rernu sipajte želuce i pačiju mast, koju ste prethodno istopili na slaboj vatri. Stavite glavice belog luka, kojima ste skinuli samo spoljni deo suve ljuske i koje ste lagano izgnječili, kako bi pustile aromu.
Za aromu dodajte i grančicu majčine dušice i lovorov list, ali ako slučajno te ukuse ne volite, možete ih slobodno izostaviti ili dodati začin prema vašoj želji.
Posudu poklopite, ali ne potpuno - ostavite mali otvor. Za ovu priliku su dobre zemljane posude, koje na poklopcima imaju malu rupu.
Stavite posudu u hladnu rernu i uključite je na nisku temperaturu - od 130 do 140 stepeni. Na ovaj način se pripremaju želuci u masnoći koja ih pokriva i sporo omekšavaju, a kada se skuvaju, postaju raskošni.
Vreme kuvanja je oko 3 sata, ali može potrajati i duže. Probajte ih i kada posatnu savršeno mekani, gotovi su.
Kada presečete pačije želuce, biće intenzivne crvenkaste boje, a ukus je jedinstven.
Pačiji želuci konfi su idealan dodatak salatama, kao raskošno meze ili dodatak supama.
Možete ih konzervirati u masnoći, tako što ih stavite u tegle ili druge posude, koje se dobro zatvaraju, a čuvajte ih u frižideru. Beli luk i začine izbacite pre konzerviranja.