Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Želudac je krhki organ koji zahteva delikatan tretman. Nepravilna ishrana, stres, pušenje i alkohol, kao i uzimanje lekova - svi ovi faktori mogu izazvati neispravnosti u njegovom radu. Nažalost, mnogi ljudi to ne razumeju dok se ne suoče sa bolestima gastrointestinalnog trakta.

Problemi sa želucem se mogu izbeći ako počnete da vodite računa o tome i pre svega da jedete pravilno. Duga je lista proizvoda koji pozitivno utiču na rad ovog vitalnog organa i sprečavaju razvoj gastritisa i čireva. Odlučili smo da razgovaramo o deset najkorisnijih namirnica za želudac.

Deset najkorisnijih namirnica zaželudac

Brokoli

Brokoli je jedna od najzdravijih namirnica za želudac: snabdeva telo beta-karotenom, što znači vitaminom A, koji obnavlja sluznicu želuca i štiti je od infekcija. Brokoli sadrži i redak vitamin U, koji normalizuje nivo kiselosti u želucu i ubrzava zarastanje čireva i erozija, kao i vitamin C koji deluje protivupalno i ubrzava metabolizam. Istovremeno, najkorisniji kupus je na pari ili brokoli pečen u rerni.

Ovsene mekinje

Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Ovsene mekinje sadrže biološki aktivne komponente i obezbeđuju telu hranljive materije. Ali njihova korist nije samo to: one stvaraju zaštitni sloj na površini sluznice želuca, koji sprečava prodiranje bakterija i promoviše regeneraciju pogođenih tkiva.

Savet: Ne možete samo da jedete mekinje, već i da ih koristite umesto brašna u pečenju, na primer za domaći hleb.

Kiseli mlečni proizvodi

Kefir, kiselo mleko, sir, ajran i drugi fermentisani mlečni proizvodi su izuzetno korisni za gastrointestinalni trakt. Mikroorganizmi u njihovom sastavu normalizuju mikrofloru u crevima, poboljšavaju varenje i stimulišu metabolizam.

Laneno seme

Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Semenke lana vode u količini omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za normalan metabolizam. A uljarica ima efekat stvaranja sluzi: obavija sluznicu želuca, štiteći je od delovanja hlorovodonične kiseline i štetnih bakterija, uklanja toksine i otpadne materije iz tela. Zbog toga gastroenterolozi jednoglasno savetuju uzimanje napitka od semena lana u lečenju gastritisa želuca.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima mnogo korisnih svojstava: koristi se ne samo u kuvanju i kozmetologiji, već i za lečenje i prevenciju gastrointestinalnih bolesti. Ulazeći u želudac, ulje obavija sluzokožu i štiti je od stvaranja čireva, uklanja upale i obnavlja zahvaćeni epitel. Ovaj efekat maslinovo ulje duguje vrednim komponentama u svom sastavu kao što su linolenska i oleinska kiselina i vitamini grupe A, E, K i D.

Zeleni čaj

Nije slučajno da je na Istoku prihvaćeno piti zeleni čaj pre i posle jela. Zdravi napitak podstiče lučenje želudačnog soka i podiže opšti tonus gastrointestinalnog trakta, čime se podstiče dobro varenje. Pored toga, zeleni čaj ima i antibakterijski efekat, pa je odlična prevencija štetnih mikroorganizama, među kojima je i Helicobacter pilori. Posebno je važno zaštititi želudac u jesen i proleće, kada se imunitet smanjuje i telo postaje ranjivo na razne bakterije. Kao profilakse gastritisa, možete redovno piti zeleni čaj ili uzimati kurs metabiotika.

Fermentisani kiseli kupus

Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Čudesni proizvod - neprocenjiv pomoćnik za telo, uključujući želudac. Kiseli kupus nas snabdeva vitaminima C, A, B, K i U i tako štiti od upalnih procesa, gastritisa i peptičkog ulkusa.

Bademi

Još jedan verni saveznik metabolizma. Zahvaljujući prisustvu vlakana, esencijalnih ulja i nekih glikozida, bademi podstiču proizvodnju korisnih bakterija koje ubrzavaju metaboličke procese, normalizuju nivo kiselosti u želucu i pomažu u rešavanju poremećaja gastrointestinalnog trakta. Na istoku su vredna svojstva ovog oraha cenjena pre nekoliko vekova: tamo se aktivno koristi za lečenje gastritisa i drugih stomačnih bolesti. Glavna stvar je da ga pažljivo koristite, jer sa svim svojim prednostima, bademi su visokokalorični proizvod.

Đumbir

Čudotvorni začin se dugo koristi za normalizaciju varenja: pojačava cirkulaciju krvi, čime se poboljšava metabolizam. Osim toga, đumbir, bogat aminokiselinama i esencijalnim uljima, odličan je pomagač u borbi protiv Helicobacter pilori i drugih patogenih organizama. Ubija bakterije i takođe smanjuje upalu sluznice želuca. Zato se u južnim zemljama, gde topla i vlažna klima stvara uslove za razmnožavanje štetnih mikroorganizama, đumbir dodaje gotovo svim jelima.

Morske alge

Deset najkorisnijih namirnica za želudac

Kelp alga je jedan od najboljih "prijatelja" želuca i creva Sadrži mnogo biološki aktivnih supstanci koje imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru gastrointestinalnog trakta, a hlorofil u njenom sastavu ima izražen antiinflamatorni efekat. Pored toga, alge promovišu uklanjanje radionuklida, šljake i drugih toksičnih proizvoda iz tela, što može izazvati upalu sluzokože digestivnog sistema.

Pogledajte i još: koja hrana izaziva stomačne probleme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest