Način pripreme
Luk sitno iseckajte i zajedno sa prstohvatom soli propržite u zagrejanom maslinovom ulju.
Sipajte paradajz pire i koncentrat paradajza i narendajte čenove belog luka direktno u jelo.
Tako pržite oko 5-7 minuta ili dok se smesa ne zgusne, pa dodajte pirinač. Dobro promešajte i pojačajte temperaturu vatre za minut, a zatim sipajte toplu ili vruću vodu, onoliko koliko je potrebno pirinču (odnos da bdue 2.5:1 za tečnost i pirinač).
Posolite i ostavite da počne da se kuva, a zatim smanjite vatru na umerenu ili slabu i kuvajte 17 minuta sa poklopcem.
Pirinač treba da ostane sa malo tečnosti i da ima izgled kao i rižoto - da mu se zrna ne lepe i da budu odvojena. Poželjno je da zrna budu malo tvrda, jer će upiti tečnost dodatno i biće meki tačno onoliko koliko je potrebno. Ako dobijete dobro kuvan pirinač, onda bi kasnije bio kašast.
Odmah ga poslužite sa listovima bosiljka i uživajte u lakom, ekonomičnom i ukusnom jelu, koje će biti na ašoj trpezi za samo pola sata.
Prijtno!