Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Lak i brz pirinač sa paradajzom

Lak i brz pirinač sa paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Lak i brz pirinač sa paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
04/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
5
"Posno, lako i garantovano ukusno"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 400 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • paradajz - 200 g, pire, iz konzerve
  • koncentrat paradajza - 1 kašika (po želji, za jači ukus)
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so - 2 kašike
  • bosiljak - nekoliko svežih listova
* merne jedinice

Način pripreme

Luk sitno iseckajte i zajedno sa prstohvatom soli propržite u zagrejanom maslinovom ulju.

Sipajte paradajz pire i koncentrat paradajza i narendajte čenove belog luka direktno u jelo.

Tako pržite oko 5-7 minuta ili dok se smesa ne zgusne, pa dodajte pirinač. Dobro promešajte i pojačajte temperaturu vatre za minut, a zatim sipajte toplu ili vruću vodu, onoliko koliko je potrebno pirinču (odnos da bdue 2.5:1 za tečnost i pirinač).

Posolite i ostavite da počne da se kuva, a zatim smanjite vatru na umerenu ili slabu i kuvajte 17 minuta sa poklopcem.

Pirinač treba da ostane sa malo tečnosti i da ima izgled kao i rižoto - da mu se zrna ne lepe i da budu odvojena. Poželjno je da zrna budu malo tvrda, jer će upiti tečnost dodatno i biće meki tačno onoliko koliko je potrebno. Ako dobijete dobro kuvan pirinač, onda bi kasnije bio kašast.

Odmah ga poslužite sa listovima bosiljka i uživajte u lakom, ekonomičnom i ukusnom jelu, koje će biti na ašoj trpezi za samo pola sata.

Prijtno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: