Način pripreme
Šumske jagode su izuzetno ukusne i aromatične, osim toga se koriste i u narodnoj medicini, tačnije njeni listovi, za pripremu raznih vrsta napitaka.
Poklonili su mi 2 kg raskošnih jagoda i odlučila sam da pripremim slatko, zato što šumska jagoda ne traje puno i kvari se brzo, zato treba da se pripremi brzo, nema veze da li je slatko ili sirup.
Voće natopite u veliku šerpu sa hladnom vodom i rukama topite na dole, zato što su mnogo nežne i da se ne bi povredile, tako će se očistit male dlačice. Ovu proceduru sam ponovila nekoliko puta, menjala sam vodu. Nakon toga lepo procedite i prebacite u duboku šerpu.
Dodajte šećer, ne koristim mnogo šećera kada pripremam slatka, količina od 1 kg je sasvim dovoljna, malo maslaca i malo vode, i stavite na umerenu vatru dok smesa ne provri. Dodajem maslac zato što smanjijte stavanje pene.
Smanjite temperaturu i ostavite slatko da se kuva na tihoj vatri, da se krčka oko 50 minuta ili dok ne dobijeze željenu gustinu sirupa.
Skinite šerpu sa vatre, dodajte limuntus, promešajte.
Gotovo slatko rasporedite u suve i tople tegle, okrenite ih naopako da se vakumira poklopac.
Sltako od šumskih jagoda je gotovo.