Način pripreme
Očistite polovinu škampa i propržite u malo maslinovog ulja njihove glave, tako će pustiti esenciju.
Stavite i glave ribe na kratko i prelijte sa oko 1.5 vode, soli po ukusu i dodajte svo povrće za bujona - očišćeno i prepolovljeno. Kuvajte oko 25 minuta na umerneoj vatri, nakon toga procedite bujon i držite ga da bude topao.
Očistite lignje, isecite na prstenove i pecite na jakoj vatri u malo maslinovog ulja. Skinite sa vatre i isto uradite sa škampama i norveškim jastogom.
Morske plodove ostavite sa strane i u istu mast ili sipajte još, propržite izrendani luk i šargarepe sa prstohvatom soli. Stavite paprike, ne mnogo sitno isečene. Čim omekšaju sipajte paradajz - takođe izrendan na fino rende i kuvajte dok voda ne ispari i dok ne promene boju.
Sipajte pirinač, prethodno dobro opran od skroba, pržite ga kratko i čim postane providan sipajte topao/vreo bujon. (Na 1 deo pirinča, 3 dela tečnosti). Kuvajte oko 15 minuta i odozgo poređajte sve morske plodove.
Stavite šafran, još soli ako je potrebno i tresite posudu da se sve dobro pomeša. Ostavite još 2 minuta i skinite sa vatre.
Gotov aromatičan pirinač pokrijte krpom ili poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta, nakon toga servirajte sa komadićima limuna.
Prijatno!
Napomena: Ako dodate i grašak u jelo i skuvate zajedno sa pirinčem, u slučaju da je zamrznut. Ako koristite svež možete ga skuvati posebno i dodati u jelo zajedno sa morskim plodovima.