Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Pirinač sa škampima i povrćem

Pirinač sa škampima i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pirinač sa škampima i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Ako su sva jela u Španiji bar upola ovako ukusna kao ovo, pakujemo kofere za tamo još sada"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 4 šolje
  • škampi - 18 komada
  • norveški jastog - 4 komada, veliki ili 8 manjih
  • lignje - 250 g
  • paradajz - 2 komad
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 2 čena
  • paprike - 1 komad, crvena
  • paprike - 1 komad, zelena
  • grašak - 1 - 2 šake, zrna, po želji
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 90 ml
  • šafran - 7 - 8 trakica
  • limun - 1 komad
  • za bujon
  • bela repa - 1 komad
  • paškanat - 1 koren, veliki
  • luk - 1 glavica
  • peršun - 4 - 5 strukova
  • celer - 1 struk
  • škampi - oljušteni od polovine škampa
  • glave bele ribe - 2 - 3 komada
  • so
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite polovinu škampa i propržite u malo maslinovog ulja njihove glave, tako će pustiti esenciju.

Stavite i glave ribe na kratko i prelijte sa oko 1.5 vode, soli po ukusu i dodajte svo povrće za bujona - očišćeno i prepolovljeno. Kuvajte oko 25 minuta na umerneoj vatri, nakon toga procedite bujon i držite ga da bude topao.

Očistite lignje, isecite na prstenove i pecite na jakoj vatri u malo maslinovog ulja. Skinite sa vatre i isto uradite sa škampama i norveškim jastogom.

Morske plodove ostavite sa strane i u istu mast ili sipajte još, propržite izrendani luk i šargarepe sa prstohvatom soli. Stavite paprike, ne mnogo sitno isečene. Čim omekšaju sipajte paradajz - takođe izrendan na fino rende i kuvajte dok voda ne ispari i dok ne promene boju.

Sipajte pirinač, prethodno dobro opran od skroba, pržite ga kratko i čim postane providan sipajte topao/vreo bujon. (Na 1 deo pirinča, 3 dela tečnosti). Kuvajte oko 15 minuta i odozgo poređajte sve morske plodove.

Stavite šafran, još soli ako je potrebno i tresite posudu da se sve dobro pomeša. Ostavite još 2 minuta i skinite sa vatre.

Gotov aromatičan pirinač pokrijte krpom ili poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta, nakon toga servirajte sa komadićima limuna.

Prijatno!

Napomena: Ako dodate i grašak u jelo i skuvate zajedno sa pirinčem, u slučaju da je zamrznut. Ako koristite svež možete ga skuvati posebno i dodati u jelo zajedno sa morskim plodovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: