Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Aromatičan liker od marele

Aromatičan liker od marele

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Aromatičan liker od marele
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Drugačije je da pozoveš prijatelje, i da izvadiš flašu domaćeg likera od marele"

Potrebni sastojci

  • marela - 2 kg
  • votka - 1 l, aljaska
  • braon šećer - 1.2 kg
  • cimet - 1 štapić
* merne jedinice

Način pripreme

Cela korpa sočnog i slatkog voća marele, uzrele na suncu je spremna da se pretvodi u lagan i aromatičan liker.

Za njegovu pripremu koristim votku, zato što rakije imaju karakterističan i specifičan voćni miris koji nadjačava ukus slatkih marela.

Ovi voćni napici su aperitivni napiti sa dodatkom šećera, sadržaj alkohola je između 20-35 %.

Najbolji aromati za pripremu ovih likera su prirodni terpeni. Njihova zasičenost se pojačava kada voće stoji u alkoholu za vreme obrade ili sazrevanja.

Vi možete dodati i po želji nešto drugo - cimet, vanilu ili nešto drugo po ukusu domaćeg majstora.

Operemo i očistimo voće od drške i lista. Izvadimo koštice (u kojima se nalazi tanin) na staklenoj flaši, da bismo sačuvali sok koji se odvojio prilikom vađenja koštica. Rasporedimo očićeno voće u dve velike staklene tegle od tri litre.

U odgovarajućoj posudi pomešamo alkohol sa šećerom i mešamo dok se ne rastopi. Tako saćuvamo voće da ostane celo-

Količina šećera je po ukusu i u zavisnosti koliko su marele slatke. Moje voće je bilo veoma slatko, zato sam smanjila količinu.

Ravnomerno prelivamo voće sirupom od šećera i alkohola. Stavljamo štapić cimeta u jednu teglu.

Drugu ostavljamo da bude neutralnog ukusa. Pokrivamo staklene tegle aluminijumskom folijom.

Stavljamo ih u ormar na 30-40 dana. Ekstrak od alkohola ne držimo na suncu. Ovde je vreme toplo i izaziva fermentaciju.

S vremena na vreme mućkamo tegle sa voćem i ponovo ih stavljamo u ormar. Procedimo tečnost u tamne staklene flaše.

Možete improvizovati sa različitim ukusima u zavisnosti od vašeg ukusa - listove rozltle, zrna karanfilića, vanilu, cimet.

Voće sačuvamo, sa delom tečnosti iz frižidera ili na hladnom mestu. Tako ih cele godine koristim za kolače, u sladoledu, karamelizovane ili u kalupima za led, kao dodatak likeru.

Ženski hir sa kockicom leda i trenutkom blaženog mira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti