Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za ribu»Klasičan sos sa šafranom

Klasičan sos sa šafranom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Klasičan sos sa šafranom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
19 min.
Ukupno
29 min.
Porcije
2
"Onaj sos koji će obično pečeno meso pretvoriti u savšeno jelo za specijalne goste"

Potrebni sastojci

  • šafran - 9 - 10 trakica
  • šalot - 4 komada, mali
  • maslac - 15 g
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • belo vino - 1 supena kašika
  • brašno - 1 supena kašika
  • bujon od povrća - 250 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Uzmite parče aluminijumske folije i u nju stavite trakice šafrana.

2. Ugrejte posudu sa debelim dnom na umerenoj vatri i pecite šafran uvijen u foliju, kratko dok ne počnete da osećate njegov jak miris i dok ne počne da malo izlazi dim. Odmah ga izvadite i ostavite tako.

3. Rastopite maslac u maslinovom ulju na umernoj vatri i u njemu prorpžite luk šalot, isečen na tanak polumesec. Dodajte so po ukusu i kašičicu šećera, kuvajte dok se luk ne karamelizuje i dok lepo ne omekša.

4. Sipajte vino i čim se redukuje potpuno sipajte brašno i mešajte jedan minut, nakon toga, malo po malo i uz neprestano mešanje dodajte bujon.

5. Dodajte aromatični šafran i kuvajte 3-4 minuta na tihoj vatri dok se ne zgusne, posle mešajte još minut na izključenoj ringli.

Sos servirajte topao u društvu ribe ili mesa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: