Pržene pogačice sa sodom
Пържени Содени Питки
bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača sa Sodom»Pržene pogačice sa sodom

Pržene pogačice sa sodom

PetyaPetya
Početnik
511285
Pržene pogačice sa sodom
Fotografije: Petya
1 / 4
10/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Prave se brzo i toliko su ukusne, da odmah pravimo drugu porciju ovih prženih pogačica sa sodom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2/3 komada
  • kiselo mleko - 1kofica (500 g)
  • soda bikarbona - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika /ako stavljate sir, manje/
  • ulje - 2 supene kašike
  • brašno - do 1 kg, koliko je potrebno da dobijete teso koje se ne lepi
  • sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 prstohvat
  • po želji
  • mrvljeni sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Debele, guste, zasićujuće pogačice ... ma bre, kao za muškarce ! :) Takve je pravila moja svekrva.

Mi smo pravili tanke, meke, šuplje pogačice ... ma bre, kao za žene ;)

Stavite sodu u kiselo mleko i promešajte. Ostavite da se aktivira. Da biste napravili stvarno ukusne pogačice, preporučujem vam da koristite staro kiselo mleko, prokislo, kako se kaže kod nas. Ako nemate, stavite 1 supenu kašiku sirćeta u koficu mleka koje ćete koristit i mešajte, tek onda stavite sodu u njega. Sačekajte da lepo nadođe, da se po površini stvore mehurići (balončići).

Brašno prosejte u odgovarajuću posudu. U sredini napravite udubljenje, u njega stavite jaja, sir (ako stavljate), so, ulje, prstohvat šećera i kiselo mleko, pomešano sa sodom. Možete prethodno sve pomešati i tako da sipajte.

Mesite dok ne dobijete srednje tvrdo testo koje se ne lepi, ostavite ga pokriveno krpom da odstoji 10-15 minuta - ne nadolazi, zato što nema kvasca u njemu :). Na brašnom posutoj radnoj površini, uz pomoć oklagije, razvucite na list.

Ali neka ne bude mnogo tanak, debljine bar 0.5 cm.

Secite nožem ili rebrastim nožem na standardne romboide ili oblike po izboru. Lepo je da i njih ostavite da odstoje.

Ako nemate vremena, možete ih odmah pržiti.

Prethodno ugrejte mast, ali da ne bude mnogo vrela, da ne uhvati pogačice i da ostanu žive unutra.

Servirajte tople ili hladne u društvu čaše jogurta, slatkog, meda ili pekmeza, sir nikada nije višak.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: