Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Svinjski kebap u patlidžanu

Svinjski kebap u patlidžanu

ZoriZori
Guru
8932865k
Svinjski kebap u patlidžanu
Fotografije: Zori
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Pripremite za svakog gosta bar po dve porcije, zato što će garantovano svi hteti dodatno"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 600 g
  • patlidžan - 3 komada, krupniji
  • paradajz - 1 komad, krupniji
  • crni luk - 1 velika glavica
  • beli luk - 4 čena
  • crvena paprika - 1 komad
  • ulje - ili maslinovo ulje za marinadu, takođe i za prženje
  • so - za posipanje
  • biber
  • kumin
  • peršun - 1/2 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžane, odvojite drške i secite po dužini kroz sredinu, da dobijete nešto kao 6 čamaca. Oštrim nožem pažljivo (da ne probijete koru) napravite dijagonalne proreze kroz unutrašnjost patlidžana. Rastvorite proreze prstima i obilno posolite. Ostavite u đeviru, sa unutrašnošću okrenutom na dole bar 20 minuta (da se ocedi gorak sok).

Kad prođe vreme operite tekućom vodom, ocedite u đevđiru i lagano pritiskajući ocedite višak vode. Osušite ubrusom.

Ovako obrađene patlidžane stavite sa malo maslinovog ulja ili ulja u tiganj i kratko pržite sa unutrašnošću u tiganju. Ako želite možete peći u rerni 20 minuta, ali okrenuti sa unutrašnošći prema gornjem grejaču i sa rernom uključenom samo na gril. Ali vreme pečenja u rerni je duže.

Ostavite patlidžan da se ohladi i uz pomoć kašike izvadite unutrašnjost i sačuvajte je za posle.

Svinjetinu isecite na male komade, posolite ih, pospite biberom i kuminom i ostavite u posudu. Dodajte crni luk, sitno iseckan, ulje ili maslinovo ulje i ponovo promešajte. Ostavite meso da se marinira bar 30 minuta, a najbolje jednu noć.

Kad se meso marinira, stavite ga u tiganj sa lukom da se zaprži, dodajte malo ulje ili maslinovog ulja, a još bolje da koristite mast od prženih patlidžana. Ostavite 2-3 minuta da se prži pre nego što promešate.

Postepeno prvo dodajte čenove belog luka, krupnije isečene, iseckanu cvenu papriku, unutrašnjost patlidžana i na kraju oljušten i sitno iseckan paradajz. Smanjite vatru, lagano mešajte i kuvajte još 5 minuta.

Patlidžane prebacite u prethodno namazan pleh, uljem ili maslinovim uljem. Uz pomoć kašike ih napunite nadevom iz tiganja i pecite na srednjoj rešetci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom, oko 35-40 minuta.

Kad budu gotovi, obilno ih pospite iseckanim peršunom i servirajte odmah tople, ili kasnije hladne. Obe varijante su izuzetno ukusne.

Ako servirajte kao predjelo - jedan čamac je sasvim doboljan kao porcija, ali ako servirate kao glavno jelo - servirajte po dva u tanjiru (inače će gosti samo hteti dodatno).

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: