Način pripreme
Nađite sveže samleveno mleveno meso i zamolite vašeg mesara i za jagnjeće. U mom slučaju nije bilo jagnjećeg mlevenog mesa, zbog toga su za mene odvojili rebra od kostiju. Preostala rebra (sa malo mesa na njima) su ispala odlično u rerni.
Pomešaje mleveno meso sa sitno iseckanim lukom, biberom i solju. Ne volim da dodajem so za vreme kuvanja, zato što uvek možeš da dodaš so, ali ne možeš da je skloniš. Ali ipak so voli meso, i meso voli so.
Kad smesa bude gotova, oblikujte 5 ćuftica približno 120 g. Kad budu gotove, stavite ih jednu po jednu u kese za zamrzivač. Pritisnite svaku daskom dok ne dobijete prečnik po 2 cm, širi od vaše lepinje.
Gotove su za prženje. Kombinacija suve teletine i masne jajgnjetine Vam dozvoljava Vi da procenite da li da koristite mast. Preporučujem da pravite burgere jedan po jedan, zato što tako budu najsočniji. Ako prvo ispečete ćutftice, rizikujete da će se ohladiti.
Red je sledeći: na teflonskom tiganju zapržite ćuftu, kad bude gotova stavite je sa strane i lagano pecite donji deo lepinje, prethodno isečen na dva dela, dok ne dobije zlatnu boju sa unutrašnje strane, u istom tiganju, pritiskate odozgo. Ovde treba da budete brzi. Skinite lepinju iz tiganja i namažite je jednom kašičicom majoneza. Majonez drži čuftu za lepinju.
Vratite ćuftu u tiganj i odozgo stavite jedan slajs čedar sira i dinstajte poklopljeno dok se malo ne rastopi. Stavite ćuftu na majonez. Razbijte jedno jaje u tiganj i zapržite ga. Ako želite da žumance ostane tečnost i da se razlije preko mesa, pokrijte poklopcem i kada žumance počinje da beli, jaje je gotovo nakon 15 sekundi, sačekajte dok potpuno ne pobeli.
Za to vreme možete iseću jednu krišku paradajza i da stavite na čedar, sa zelenom salatom ili bejbi spanaćem. Odozgo savite barbikju sos i na kraju jaje. Ponovite procedutu sa pogačom i majonezom i poklopite vaš burgrer. Servirajte sa porcijom krompira i kiselim krastavčićima.