Bugaca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Bugaca
Fotografije: marcheva14
1 / 10
19/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Ko je rekao da se ukusna bugaca može praviti samo u Grčkoj, odmah objavljujemo da je to netačno"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 6 komada, tanke
  • šećer - 5 supenih kašika, kristal
  • maslac - 115 g, rastopljen
  • rikota - 150 g, fina
  • feta - 140 g
  • jaja - 1 komad, L
  • brašno semolina - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 125 ml
  • cimet - za posipanje
  • šećer u prahu - pomešano sa izrendanom korom od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje - 30/40 cm.

Rastopite maslac. Ostavite sa strane.

Rikotu, zajedno sa sirom, jajetom, svežim mlekom i brašnom semolinom mešajte viljuškomd dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.

Od kora izbrojte 6 komada i izvadite sve. Druge ostavite za drugi recept.

Na papri za pečenje stavite prvu koru, namažite je maslacem, stavljajte supenom kašikom i pospite 1 supenom kašikom šećera. Pokrijte drugom korom, takođe je namažite i pospite šećerom, nakon toga treća kora - maslac, šećer, četvrta kora - maslac, šećer do pete kore, koju takođe namažete rastopljenim maslacem i pospite šećerom.

Šestu, poslednju koru pokrijte samo jednu njenu polovinu maslacem, drugu polovinu kore pokrijte preko nje, napravite pravougaonik, na koji samo sa jedne strane, gornje, stavite maslac i savijte.

Dobijeni pravougaonik stavite u centar na sve kore u plehu. Odozgo sipajte celu smesu sa rikotom, ostavite je sa strane.

Poklopite ka sredini jednu polovinu kore, sipajte maslac, nakon toga ide druga polovina, takođe pospite masalcem i pokrijte ka sredini odozgo i odozgo. Dobijate paket srednje veličine. Nije potrebno da kore budu jedna na drugoj prilikom poklapanja. Odozgo sipajte ceo preostali masalc.

Pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta ili dok ne dobijete lepu, zlatnu boju.

Izvadite iz rerne i ostavite tako u plehu da se ohladi. Nakon toga pospite šećerom u prahu, pomešanim sa korom od limuna, može i od pomorandže arome limuna i pomorandže su po želji, ali obavezno pospite cimetom.

Bugaca je vrsta grčkog doručka, srpskom pita sa slatkim ili slanim nadevom. Najčešće se sreće sladak nadev, vrsta krema, a slani je od sira, ređe od mlevnog mesa ili spanaća.

Ovaj slatkiš, vrsta pite se može pripremiti od lisnatog testa, što je brži i lakši način.

Bugaca je tipičan slatkiš sa ovim nadevom za celu grčku, ali naviše za okolinu Soluna, i Seresa ili Severne Grčke.

Dobre poslastičarnice predlažu ovaj slatko-slani kolač sa specijalnim sirom sa Krita ili sa Kipra, koji se zove Mizitra (Mizithra). To je vrsta svežg ovčijeg ili kozijeg sira, njegova proizvodnja liči na italijanski sir Rikotu, ali je nežniji, vlažniji, mekši i kremastiji.

Takođe je poznat i pod imenom Anari (Anari chees). Odlikuje se izuzezno mekim ukusom, potpuno je neslan, skoro sladak ukus. On se može predložiti i kao desert sa medom ili maslinama, ili paradazom. Odzogvajući je za posipanje preko toplih proizvoda od testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: