Način pripreme
1. Očistite sipu od žilica koje vise, ako je mala, u slučaju da je parče od cele sipe, treba da je oljuštite od žilice koja je oko nje. Ako je sa pipcima, isecite torbicu u osnovi sa tamnom tečnosšću i skinite tvrdi deo koji liči na oko.
2. Morski plod skuvajte u posoljenoj vodi 30 minuta, na umerenoj vatri, nikad na jakoj. Izvadite i isecite na kockice.
3. Sitno iseckajte luk, papriku i beli luk, pežite ih 8 minuta, u sredini kuvanja dodajte i pastu od paradajza.
4. Stavite sipu, posolite i sipajte vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari (oko minut-dva).
5. Dodajte pirinač i počnite da sipate bujon u delovima, uz neprestano mešanje. Dok pirinač ne upije svu tečnost, nemojte sipati sledeći deo. Količina bujona kojeg ćete sipati zavisi od toga koliko kremast, tvrd ili mek želite pirinač da bude. Ovaj proced će vam oduzeti oko 16 minuta.
Idealan izgled rižota je kremast, ali da se zrna odvajaju jedno od drugog, da ne bude kašast ili bez oblika.
6. Rižoto servirajte posut parmezanom, po tradiciji sa malo peršuna.
Prijatno!