Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Janija»Krompir paprikaš sa pinjolama i šafranom

Krompir paprikaš sa pinjolama i šafranom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Krompir paprikaš sa pinjolama i šafranom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
38 min.
Ukupno
58 min.
Porcije
4
"Treba da budeš veliki majstor da bi pretvorio običan krompir paprikaš u ovakav delikates"

Potrebni sastojci

  • krompir - 700 g
  • paradajz pire - 150 g
  • zelene paprike - 1 komad
  • luk - 1 glavica, srednja
  • beli luk - 3 čena
  • peršun - 3 struka, listovi
  • artičoka - 3 komada
  • limun - 1 komad
  • pinjole - 50 g
  • šafran - 2 prstohvata ili oko 10 vlakana
  • lovorov list - 1 komad
  • biber - 2 prstohvata, mleven
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte luk, beli luk, zelenu papriku i pinjole. Propržite sve u umereno ugrejanom maslinovom ulju 7 minuta.

Za to vreme očistite artičoku od spoljašnjoj, tvrdih listova i oko 1 prst od vrha. Isecite na četvrtine i popsite sokom jednog limuna.

Oljuštite i isecite krompir krupnije.

Kad povrće sa pinjolama dovoljno omekša dodajte u njih komade artičoke, posolite i mešajte kratko (1-2 minuta), sipajte paradajz pire sa kašičicom šećera i kuvajte još 3-4 minuta.

Dolazi red na alevu i ljutu alevu papriku, biber, šafran, peršun - sitno iseckan, lovorov list i krompir. Prelijte sa 850 ml tople vode i ponovo malo posolite. Kuvajte ispod poklopca 15-20 minuta ili dok krompir potpuno ne bude gotov.

Za to vreme posebno skuvajte jaja, ohladite tekućom vodom i oljuštite.

Jelo servirajte tako što u svaku porciju stavite po dve polovine kuvanog jajeta i po želji popsite sa još svežeg ili suvog peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: