Način pripreme
Sitno iseckajte luk, beli luk, zelenu papriku i pinjole. Propržite sve u umereno ugrejanom maslinovom ulju 7 minuta.
Za to vreme očistite artičoku od spoljašnjoj, tvrdih listova i oko 1 prst od vrha. Isecite na četvrtine i popsite sokom jednog limuna.
Oljuštite i isecite krompir krupnije.
Kad povrće sa pinjolama dovoljno omekša dodajte u njih komade artičoke, posolite i mešajte kratko (1-2 minuta), sipajte paradajz pire sa kašičicom šećera i kuvajte još 3-4 minuta.
Dolazi red na alevu i ljutu alevu papriku, biber, šafran, peršun - sitno iseckan, lovorov list i krompir. Prelijte sa 850 ml tople vode i ponovo malo posolite. Kuvajte ispod poklopca 15-20 minuta ili dok krompir potpuno ne bude gotov.
Za to vreme posebno skuvajte jaja, ohladite tekućom vodom i oljuštite.
Jelo servirajte tako što u svaku porciju stavite po dve polovine kuvanog jajeta i po želji popsite sa još svežeg ili suvog peršuna.
Prijatno!