Način pripreme
Oprani paradajz narendajte na krupno rende u veliku činiju. Šargarepu ogulite i isecite na kockice, paprike očistite od semenki i isecite na trake, a luk isecite na polumesece.
U šerpi zagrejte ulje, propržite luk i paprike sa prstohvatom soli.
Sipajte narendan paradajz, šargarepu i ostavite da se kuva na umerenoj vatri oko sat vremena. Dodajte so, šećer, iseckane biljke i stavite grančicu sušenog čubra.
Ostavite da se još malo kuva, dok ne bude dovoljno gusto, pa promešajte drvenom kutlačom, zatim sklonite sa vatre i uklonite grančicu.
Isipajte u suve tegle, pa zatvorite. Kuvajte tegl 5 minuta i posle okrenite tegle sa poklopcem nadole, da se ohlade.
Ovaj sos je odličan za špagete, pice, pržene paprike, tikvice i patlidžan - univerzalan u ukusan sos od paradajza.