Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Paradajz sos»Sos od paradajza za zimu

Sos od paradajza za zimu

Sos od paradajza za zimu
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
4
"Da napravite naukusniji sos od paradajza za zimu, treba vam najlepši paradajz i naš lak recept"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 5 kg
  • ulje - 150 ml
  • uk - 2 glavice
  • paprike - 2 komada, krupne (zelene)
  • šargarepa - 1 komad
  • so - 2 kašike
  • šećer - 3 - 4 kašike
  • čubar - grančica
  • origano - 1 kašika
  • bosiljak - 4 - 5 listova
* merne jedinice

Način pripreme

Oprani paradajz narendajte na krupno rende u veliku činiju. Šargarepu ogulite i isecite na kockice, paprike očistite od semenki i isecite na trake, a luk isecite na polumesece.

U šerpi zagrejte ulje, propržite luk i paprike sa prstohvatom soli.

Sipajte narendan paradajz, šargarepu i ostavite da se kuva na umerenoj vatri oko sat vremena. Dodajte so, šećer, iseckane biljke i stavite grančicu sušenog čubra.

Ostavite da se još malo kuva, dok ne bude dovoljno gusto, pa promešajte drvenom kutlačom, zatim sklonite sa vatre i uklonite grančicu.

Isipajte u suve tegle, pa zatvorite. Kuvajte tegl 5 minuta i posle okrenite tegle sa poklopcem nadole, da se ohlade.

Ovaj sos je odličan za špagete, pice, pržene paprike, tikvice i patlidžan - univerzalan u ukusan sos od paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: