Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Zdrav hleb sa semenkama

Zdrav hleb sa semenkama

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Zdrav hleb sa semenkama
Fotografije: Iliana Stoyanova
7 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Zdrava ishrana je misija svima moguća - vidite kako da spremite veoma ukusan zdrav hleb sa semenkama"

Potrebni sastojci

  • ražano brašno - 300 g
  • laneno brašno - 50 g
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 10 g
  • semenke - 5 - 6 kašika, miks
  • voda - 225 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Danas predlažemo ideju za ukusan i zdrav hleb koji ćemo spremiti sami. Kad koristimo dobre sastojke i svi sastojci su provereni, rezultat će neminovno biti uspešan. Bogat vlaknima, magnezijumom, cinkom, vitaminima iz B grupe, vitaminima E i A. Laneno brašno je sastojak koji je ostao nakon hladno presovanog semena. Sadrži korisne zasićene masne kiseline, ali u manjoj koncentracji.

U dubokoj posudi se pomešaju dve vrste brašna (prethodno prosejana), suvi kvasac, so, šećer i semenke.

Dodajemo vodu koja treba da je blago topla, ali ni u kom slučaju vruća i zamesimo.

Nakon što se oblikuje testo, prebacujemo na radnu površinu ili dasku i zamesimo dobru. Možemo da dodamo malo brašna ako je neophodno, ali ne preterujemo da se ne dobije tvrdo testo.

Ostavljamo testo da naraste i nakon toga oblikujemo hleb sa još malo brašna.

Namastimo pravougaonu posudu za kolač i stavljamo hleb unutra. Mažemo dobro i gornju površinu hleba. U ovoj etapi po želji možete da pospete i sa jos semenki.

Ostavljamo da naraste još jednom.

Pečemo u jako zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni prvih 20 minuta, nakon čega smanjujemo na oko 180 i pečemo još 20-25 minuta.

Stepeni variraju u zavisnosti od rerne i veličine hleba.

Sečemo hleb samo kad se potpuno ohladio.

Pažnja: Testo sa lanenim brašnom uvek bude malo lepljivo zbog sadržaja karakterističnog za sluzavu materiju lana.

Hleb, spremljen od ražanog brašna, ima tamniju boju, slabo razvijenu poroznost, lepljivost i vlažnost.

Uprkos tome, kombinacija ova dva brašna daje veoma ukusan i koristan hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: