Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Sarajlija sa orasima i keksom

Sarajlija sa orasima i keksom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k409
Sarajlija sa orasima i keksom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
09/08/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Kako da odbijemo slatko, kad smo pripremili toliko sočnu sarajliju sa orasima i keksom"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 350 g
  • ulje - 1 šolja, za posipanje
  • nadev
  • orasi - 6 supenih kašika, samleveni
  • šećer - 3 supene kašike
  • keks - 4 - 5 komada, sa kakaom
  • sirup
  • šećer - 1 i 1/2 šolje
  • voda - 2 šolje
  • vanilin šećer - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sitno izmrvljen keks, mlevene orahe i kristal šećer, to je nadev.

Uzimamo kore i četkom premažemo uljem, sipamo 3-4 supene kašike nadeva.

U širi deo kore stavljamo tanku oklagiju i uviiamo u rolat, koji nije čvrst.

Sa dve ruke sakupljamo ka centru i posle vadimo, jednom rukom pridržavamo i dobijenu sarajliju ređamo u široki pleh, namazan uljem.

Tako radimo dok ne napunimo pleh, poslednje dve sarajlije sam uviila po dve kore, da ne ostane.

Odozgo posipamo uljem i pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju, oko 25-30 minuta.

Sirup prethodno kuvamo 5 minuta i ostavljamo da se ohladi. Kutlačom sipamo sirup i ostavljamo na hladnom da se natopi.

Što više stoji, baklava je ukusnija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: